Font de Ca n'Arús


Sant Quirze del Vallès (Vallès Occidental )
Coordenades GPS:41.5227,2.0847Clica per veure la ubicació.
Alçada:162 m
Accés:Permès, però dins de propietat privada.
Tipus:Natural
Estat:Deixada
Cabal:Condicionada a les pluges
Última visita:Febrer 2020


Font emplaçada dins els terrenys de Ca n'Arús, situat a l'extrem oriental del terme municipal, prop de l'entrada del poble pel sud i a poca distància de la carretera C-143a que duu de Sant Quirze del Vallès a Rubí.


Per anar-hi ens situem a la rotonda que hi ha davant de l'estació dels Ferrocarrils de la Generalitat de Sant Quirze del Vallès. Aquí prenem la carretera C-143a en direcció sud, cap a Rubí. Al cap de 800 metres trobarem un trencall a mà esquerra on hem d'estacionar el cotxe, doncs el camí és particular i no es permet la circulació de vehicles.


Ja a peu continuem per una pista que surt per la dreta, de seguida el camí gira envers l'esquerra i tot seguit som en una bifurcació que fem a l'esquerra, cap a Ca n'Arús que ens resta a una cinquantena de metres. Una vegada esteu davant la casa, agafeu un camí descendent que surt per la dreta (a l'esquerra d'un cobert) i que de seguida esdevenen uns esglaons de fusta. 40 metres més avall som a la bassa i també a la font.


La font no queda visible, està coberta per la vegetació i bardisses, però s'escolta el soroll de l'aigua que omple la bassa.

L'aigua de la font prové d'una mina que queda a l'altra costat de la bassa. Surt a l'exterior a través d'un broc de ferro i omple primer una petita pica quadrada de maons, després vessa a una bassa petita on es rentava la roba i la sobrant alimenta la bassa gran que era per al reg.

Al blog "Fonts naturals, aigua, muntanya i més... " podem veure imatges de la font de fa uns anys.

Antigament, amb l'aigua de la bassa es regaven els horts dels voltants, ara sols és per consum particular.

La masia de Ca n'Arús, està documentada des de l'any 1483, a partir de 1876 s'anomena Can Vallhonrat i poc més tard, Ca n'Arús. Antigament estava envoltada de vinyes, però des del segle passat està dedicada a l'horta. Aquesta finca continua sent de propietat privada, motiu pel que es conserva en un bon estat. En aquesta masia, així com d'altres al municipi, es pot trobar un cartell que indica que havia estat usada com a caserna durant la guerra carlina.