Font de Sant Josep Oriol


Rubí (Vallès Occidental )
Coordenades GPS:41.4964,2.0446Clica per veure la ubicació.
Alçada:155 m
Accés:Lliure
Tipus:Natural
Estat:Ben conservada
Cabal:Raja
Última visita:Febrer 2020


La trobarem al veïnat de Ca n'Oriol, situat a l'est de Rubí. La font queda dins una zona enjardinada i a pocs metres de la llera esquerra del torrent de Ca n'Oriol.


Si ens situem al carrer de Mallorca, a l'alçada del carrer d'Àvila, veurem que a l'altre costat hi ha un pontet que salva la riera. Doncs un cop a l'altra banda cal seguir un caminet planer que surt per l'esquerra i ens duu a la font, la qual resta a només cent metres.


La font presideix un espai enjardinat recentment arranjat, amb ombra i bancs per reposar. És un indret molt freqüentat i estimat pels veïns i veïnes del barri.

El conjunt consta d'un dipòsit mig integrat al terreny que recull l'aigua d'una mina natural. Tot ell queda un xic enclotat, amb tres esglaons de pedra que ens permeten baixar-hi. Al fons tenim el mur frontal obrat amb pedra collada, d'uns quatre metres d'amplada per tres d'alçada. A banda i banda delimiten l'espai dos murets baixos que fan de respatller a dos bancs enfrontats.

L'aigua raja regulada per dues aixetes de polsador disposades a dos pams una de l'altra i cau a un bassal rectangular per sota del nivell del paviment que està empedrat. A un nivell més baix i a l'extrem esquerre hi ha un broc de pedra que fa de sobreeixidor.

Al capdamunt de la font hi ha un rètol de ferro amb el nom de la font fet amb lletres de ferro en relleu.

En les darreres dècades s'hi han fet diferents actuacions, l'última l'any 2018. Es va utilitzar la pedra com a material constructiu i es va crear una nova plataforma més enfonsada que l'anterior. Tanmateix, s'hi va instal·lar una zona d'estada amb bancs de pedra. Per mantenir un record de la font abans de l'actuació, es van aprofitar les lletres del rètol antic, es van reparar i adaptar a una nova placa més integrada a la nova estructura.