Font de Can Parellada


Sant Feliu de Llobregat (Baix Llobregat )
Coordenades GPS:41.4004,2.0619Clica per veure la ubicació.
Alçada:112 m
Accés:Lliure
Tipus:Natural
Estat:Ben conservada
Cabal:Condicionada a les pluges
Última visita:Març 2020


Erigida dins el Parc Natural de Collserola, uns dos quilòmetres al nord/nord-est del nucli urbà de Sant Feliu de Llobregat, 175 metres al sud de Can Parellada de qui rep el nom i a poca distància de la llera esquerra del torrent de Can Parellada o de les Torres, segons quin mapa es miri.


El seu accés és complicat, doncs l'entrada natural a la font està totalment embardissada, cal fer una volta i atansar-s'hi des del camí de dalt.


Per anar-hi ens situem a l'àrea de lleure de La Salut que hi podem arribar a peu des de Sant Feliu pel camí antic de La Salut. Un cop aquí engeguem per la pista forestal que marxa en sentit nord-est, remuntant la riera de la Salut. Al cap de 800 metres som en una bifurcació que fem a la dreta. De seguida obviem el camí que surt per l'esquerra cap a Can Parellada i continuem per un ample i planer vial. 200 metres després abandonem el camí principal i trenquem a l'esquerra, fent un gir de gairebé 180º, ara marxem en sentit nord-oest. Només començar veiem al marge dret un pou i 85 metres més amunt som en un eixamplament. Aquí, a mà esquerra, trobarem un corriol descendent que ens aboca a la font. Cal anar en compte de no relliscar, subjecteu-vos amb les arrels.


La font queda entre la part del darrere d'uns horts envoltats per una tanca feta amb canyes i el marge de la muntanya, per sota del camí que us he presentat.

A la zona de la font hi ha un safareig gran, de base rectangular, amb les parets de pedra, el fons de rajola vermella i unes lloses inclinades per esbandir la roba. A l'extrem dret tenim el broc de ferro per on raja l'aigua que cau a una petita pica que vessa al safareig.

A la part superior queda la mina, excavada al marge i sense revestiment interior. En surt una canonada que alimenta la font i una altra mànega que porta l'aigua a un altre indret.