Font de Santa Margarida


Barcelona (Barcelonès )
Coordenades GPS:41.4065,2.0718Clica per veure la ubicació.
Alçada:185 m
Accés:Lliure
Tipus:Natural
Estat:Ben conservada
Cabal:Condicionada a les pluges
Última visita:Març 2020


Erigida dins el Parc Natural de Collserola, a l'extrem més occidental del terme municipal de Barcelona, tocant al límit termenal de Sant Feliu de Llobregat.


Us explicaré com anar-hi des de Sant Feliu de Llobregat. Ens situem a l'àrea de lleure de La Salut que hi podem arribar a peu des de Sant Feliu pel camí antic de La Salut. Un cop aquí engeguem per la pista forestal que marxa en sentit nord-est, remuntant la riera de la Salut. Al cap de 800 metres som en una bifurcació que fem a la dreta i 40 metres després trenquem a l'esquerra per una pista ascendent que en 300 metres ens duu al costat de Can Parellada que deixem a la dreta. Just passada la casa som en una cruïlla de camins amb un pal informatiu; defugim el principal que se'n va per la dreta cap a Can Messeguer i prenem el que surt d'enfront, fent cas del cartell que ens assenyala Santa Margarida, el nostre objectiu. El sender que ara fem és molt bonic, circula per dins el bosc en sentit nord-est, alguns trams amb el sòl de pedra. 525 metres més enllà sortim del bosc i anem a parar a una ampla pista forestal que ens talla; a l'esquerra podríem anar a la font de Can Ferriol, nosaltres l'agafem a la dreta. 150 metres després deixem la Torre del Bisbe a la dreta alhora que obviem un camí que surt per l'esquerra. 175 metres més enllà la pista gira envers l'esquerra al mateix temps que a la dreta defugim un sender que va a Sant Just. Només 200 metres i serem al costat de la font de Santa Margarida que ens queda a mà dreta, a peu de pista.


Es tracta d'una gran construcció integrada al marge de la muntanya, formada per una entrada coberta per una volta de mig punt bastida de pedra emmarcada per maons a plec de llibre. L'entrada té un terra enrajolat d'uns 5×5 metres, una alçada de 4 metres i dos bancs enfrontats als laterals.

La font queda a la paret del fons. Ha desaparegut l'aixeta que regulava la sortida de l'aigua, ara només resta el ràcord. Sota el brollador hi ha una pica rectangular d'obra que recollia l'aigua, malauradament trencada.

Damunt del brollador hi ha una altra volta de maons, sota la qual tenim el registre de ferro amb cadenat que dóna accés a la mina interior o cisterna de captació i a la dreta un abeurador pel bestiar.

Dany Àlvarez, a la revista Guiaparcollserola de mes de novembre de 2006 diu:
"La història de la font està lligada a la de l'església romànica de Santa Maria, la qual, segons els documents conservats, ja existia al segle XII. Més tard, es construí el monestir femení de Santa Margarida de Valldoncella, que va ser ocupat per les monges del Cister. Aquest cenobi va tenir una existència molt curta, ja que la seva llunyania de la ciutat feia que fos una presa fàcil de tota mena d'atacs a la guerra civil catalana, que van fer que les monges finalment l'abandonessin.
L'antiga església de Santa Maria, molt reformada i usada més tard com a magatzem, conserva el seu absis quadrat, on s'obrien tres finestres de doble biaix, i les restes de la nau, que va ser coberta parcialment amb volta per bastir un oratori per les monges. Les parets laterals van ser modificades als segles XVII i XVIII, quan hi funcionava allà una premsa de vi.
Al costat de la torre hi ha la font, situada dins d'una mina, que subministrava aigua a les monges. Aquest lloc es troba enmig d'un paratge que ben val la visita, i tot i que ha estat condicionat no fa gaire, pateix constantment l'acció dels vàndals."