Font del Poeta Sitjar


Castell d'Aro (Baix Empordà )
Coordenades GPS:41.8267,3.0310Clica per veure la ubicació.
Alçada:170 m
Accés:Lliure
Tipus:Natural
Estat:Deixada
Cabal:Condicionada a les pluges
Última visita:Juny 2020


La font del poeta Sitjar, lloc d'inspiració del poeta, està situada en una feixa a la cara ponent del torrent de la Coma.


La trobarem al marge esquerre del mateix camí que ens porta fins a la Font del Ferro, uns 100 metres abans d'arribar-hi. Està situada en una terrassa, a la cara de ponent del torrent de la Coma.


Es tracta d'una font de mina molt interessant. Excavada en part sobre el terreny, mostra una façana de pedra amb una obertura rectangular. Al seu interior, una mena de receptacle recull l'aigua que brolla de forma natural del subsòl. Aboca l'aigua a l'exterior per una canal de teules.

Aquesta font fou recuperada de forma gairebé casual. El Grup de Natura Sterna observà una humitat al terreny, pista que les conduí fins a la font. En aquest cas molt poca ha estat la gent gran del poble que la recordava. Una de les històries més interessants sobre aquesta font és la que descriu aquest paratge com a un lloc d'inspiració i d'estada d'un conegut poeta local, el poeta renaixentista Joan Sitjar. I és aquest el motiu que va dur a donar-li aquest nom. En aquest cas, tot i que la font es trobava semisoterrada, les tasques de recerca no passaren del fet de desbrossar-la i desenterrar-la. Una canal de teules de drenatge, una tanca de fusta i el rètol de senyalització, van estat els darrers elements de condicionament del paratge.

La majoria de les fonts de Castell d'Aro eren obra de carboners i treballadors del bosc, quan el bosc era un mitjà de vida, que els castellerencs i molta gent dels voltants visitaven amb assiduïtat i eren, per tant, ben conegudes. Però el pas dels anys havia fet oblidar aquestes fonts que havien desaparegut sota el mantell de vegetació del bosc.

La gent del Grup de Natura Sterna, en el seu constant transitar per aquests últims trams de les Gavarres, s'adonaren del lamentable estat de conservació de la majoria de les fonts del seu entorn. Perdudes, oblidades i, allò que és molt pitjor encara, ignorades durant molts i molts anys, aquestes fonts els van portar a viure una experiència de voluntarietat i companyonia.

El treball de recuperació, rescat i arranjament de quasi la totalitat de les fonts ha tornat a obrir el llibre de la història recent a un munt de gent, jove i gran, que ara visita, coneix i per tant estima allò que fins avui ignorava que existia. Durant el procés del seu treball de recerca de dades, han après històries fantàstiques sobre els antics habitants d'aquests paratges. Històries de poetes, carboners i masovers, i de tants d'altres que a la seva manera han transmès un llegat que ells no volem deixar que es perdi per bé que el temps i la ignorància els vulguin temptar. Els treballs van començar el 2004 i encara avui , 2012, s'hi està treballant, concretament, a la Font dels Eucaliptus i en la recuperació de la barraca de carboners de la font de la Boixa.