Font de la Tosca dels Degollats


Sant Pere de Torelló (Osona )
Coordenades GPS:42.1083,2.3131Clica per veure la ubicació.
Alçada:805 m
Accés:Lliure
Tipus:Natural
Estat:Ben conservada
Cabal:Abundant
Última visita:Juliol 2020
Caminades:
I-295  Clica per enllaçar amb la caminada I-295.


La Tosca dels Degollats, pertany al municipi de Sant Pere de Torelló però és molt coneguda a Vidrà. Es localitza arran mateix del camí, en un indret fosc i misteriós, no exempt d'una bellesa feréstega.


Per accedir-hi ens situem al nucli de Vidrà, a la carretera de Ciuret, just davant del camp de futbol. Aquí engeguem per una pista forestal que ens assenyala la Tosca dels Degollats. Inicialment circula en sentit sud. 140 metres més endavant arribem a una bifurcació que fem a l'esquerra tot deixant a mà dreta un gran cobert amb eines del camp i bales de palla. Passem pel costat d'una granja amb vaques i gallines, alhora que ens adrecem de nou al sud. 300 metres més avall passem a frec de l'estació depuradora que deixem a la dreta i tot seguit saltem una barrera que barra el pas als vehicles no autoritzats. Un cop passada la barrera ens trobem una bifurcació amb un pal indicador; a la Tosca dels Degollats hi podem anar per l'esquerra o per la dreta, us explico com anar-hi per la dreta, és el camí més curt.


El vial és una pista descendent força transitada, no hi ha pas pèrdua. 1,3 quilòmetres més avall arribem a una clariana amb un cartell que ens indica el Salt del Molí a l'esquerra i la Tosca dels Degollats a la dreta, doncs a la dreta, seguint per l'ampla pista. Davallem per l'ampla pista que inicialment marxa en sentit sud i lleugera baixada. Passats 150 metres el vial gira envers la dreta i 350 metres després, just al descriure una corba d'esquerres, abandonem la pista principal i trenquem per un corriol que s'endinsa en el bosc, seguint les franges blanques i grogues i direcció sud-est. 450 metres més endavant som a la Tosca dels Degollats.


L'aigua es despenja formant nombrosos regalims, oferint sobretot ara que hi baixa aigua, un sorprenent efecte.

Aquesta formació rocosa de material calcari, d'un tamany aproximat de 8 metres d'altura per 11 d'amplada, ha estat formada durant anys per l'acció de l'aigua que regalimava d'una fosa situada a la part superior que anà vessant dipositant, gràcies al degoteig, petites restes de carbonat càlcic.