Font del Roure de la Creu de l'Arç


Vidrà (Osona )
Coordenades GPS:42.1246,2.3138Clica per veure la ubicació.
Alçada:976 m
Accés:Lliure
Tipus:Natural
Estat:Ben conservada
Cabal:Raja
Última visita:Juliol 2020


Emplaçada al veïnat de la Creu de l'Arç, en una raconada de la carretera de Ciuret i sota l'hostal Serrasolses. La font queda darrere la bàscula municipal i a l'ombra del gran roure que li dóna el nom.


La font està integrada en un mur d'obra arrebossada que sustenta les escales que pugen al carrer Palou Xic.

El seu frontal queda endarrerit de la façana principal mitjançant una fornícula. L'aigua raja regulada per una aixeta de polsador i cau a una pica de pedra buidada que descansa en el pedrís.

Al capdamunt hi ha un cartell de fusta amb el nom de la font gairebé esborrat.

A banda i banda arrenquen dos bancs per seure.

El roure que ombreja la font va ser catalogat d'interès local l'any 1991, i també declarat monumental per la Generalitat de Catalunya el 1997. Té una alçada de 18 metres i una amplada de capçada mitjana de 23. Actualment es troba en un procés de regressió o envelliment.
És un exemple del tarannà forestal del poble. Els boscos de roure ens envolten per tot, i als obacs frescals hi trobem retalls de fagedes. Les rouredes dels solells són més esclarissades però als obacs els exemplars es fan força esponerosos. Això ha portat a l'aprofitament forestal com a important recurs econòmic. Ho constatem amb la presència de les serradores que podeu veure.