Font Fresca


Sant Quirze de Besora (Osona )
Coordenades GPS:42.0999,2.2239Clica per veure la ubicació.
Alçada:570 m
Accés:Lliure
Tipus:De xarxa
Estat:Ben conservada
Cabal:Raja
Última visita:Juliol 2020


Erigida a la dreta del carrer Pau Casals, a prop del capdavall de la baixada de la plaça Major.


El conjunt de la font queda en un racó d'una zona enjardinada, adossat a una tanca. Està format per una estructura de pedra d'un metre d'amplada per dos d'alçada, amb dos bancs que arrenquen a banda i banda.

El frontal queda lleugerament endarrerit i és on se situa la sortida l'aixeta de polsador que regula la sortida de l'aigua. Aquesta cau a una pica de pedra buidada integrada en un pedestal que descansa directament al terra.

Antigament era una font natural situada al costat d'una balma amb barraques on hi vivien persones amb pocs recursos. Tal com deia la normativa d'aquell temps: 'pobres de solemnitat', que volia dir que no pagaven impostos.

A causa de les obres que es van fer a la zona, la font va desaparèixer i es va tornar a construir amb aigua de la xarxa municipal.

Aquesta font forma part de la Ruta de les Fonts creada per l'Ajuntament, recull les fonts del municipi, així que part d'ella permet gaudir del passeig pels carrers del poble. Algunes d'elles tan emblemàtiques que converteixen aquest recorregut com a patrimoni del poble i enriqueixen el seu llegat cultural. Felicitats.