Font Picant de Bell-lloc


Bell-lloc (Baix Empordà )
Coordenades GPS:41.8324,2.9762Clica per veure la ubicació.
Alçada:75 m
Accés:Lliure
Tipus:Natural
Estat:Ben conservada
Cabal:Raja
Última visita:Juny 2020


La font Picant de Bell-lloc es troba en el veïnat de Bell-lloc, situat uns 3 quilòmetres al nord-oest del nucli de Santa Cristina d'Aro, municipi al qual pertany.


Si anem de Santa Cristina d'Aro en direcció a Romanyà de la Selva per la carretera GIV-6613, quan siguem al punt quilomètric 0,9 deixarem a la dreta l'antic baixador de Bell-lloc i just 475 metres més amunt, a l'arribar a un semàfor, hem de trencar a l'esquerra i estacionar el vehicle. Aquí ja veureu indicada la Font Picant de Bell-lloc.


Ja a peu entrem en el parc, creuem la riera per un pont i un cop a l'altra banda girem envers la dreta per un planer caminet arranjat amb baranes de fusta. Un centenar de metres més endavant som en una esplanada arbrada on hi trobem dues fonts; la primera que ens queda a la dreta és la font de Maria Ribes i uns 25 metres més enllà la font Picant de Bell-lloc que dóna nom a l'indret.


Emplaçada en un indret molt agradable i ombrívol, al costat de la llera dreta de la riera de Bell-lloc.

És una de les fonts més conegudes i freqüentades del Baix Empordà.

La font queda metre i mig enclotada respecte l'esplanada, a recer d'un robust mur de pedra que li fa de frontal, altres dos de maons en angle recte i les escales que hi donen accés i delimiten l'espai.

A baix hi trobem un petit replà rectangular amb el brollador de ferro a la part baixa del mur principal i sota seu un bassal que actualment inundat.

A banda i banda disposem de dos bancs de maons arrambats a les parets laterals que els hi fan de respatller.

Actualment tan sols ens mostra un petit rajolí d'aigua, tot i que anys enrere era coneguda per presentar un bon raig i molta gent hi anava a omplir garrafes d'aigua.

L'aigua de la font Picant de Bell-lloc és ferruginosa i carbònica, la qual cosa li confereix un gust "picant", d'aquí el seu nom.

Aquesta font es troba a 75 m i aflora en materials del quaternari, sobre una falla en granitoides. L'origen de les aigües picants de les Gavarres prové de la barreja d'un flux de CO2 procedent d'una activitat volcànica romanent (Font: "Les Fonts de les Gavarres", de M. Teresa Clotet, Lluís Pallí i Carles Roqué).

La font Picant de Bell-lloc es troba a només 25 metres de la font Dolça de Bell-lloc o font de Maria Ribas.