Font del Mas Poncet


Romanyà de la Selva (Baix Empordà )
Coordenades GPS:41.8637,2.9837Clica per veure la ubicació.
Alçada:317 m
Accés:Permès, però dins de propietat privada.
Tipus:Natural
Estat:Ben conservada
Cabal:Raja
Última visita:Juny 2020


La font del Mas Poncet està situada en un tranquil racó a un quilòmetre al nord en línia recta del poble i a un centenar de metres a ponent del Mas Poncet de qui rep el nom.


Sortim del poble per la carretera GIV-6612 en direcció a Calonge. Al cap de 175 metres abandonem la carretera i girem a l'esquerra per una pista cimentada que marxa en sentit nord, cap al puig d'Arques. Mig quilòmetre més endavant estacionem el vehicle en el voral i seguim a peu.


Engeguem per un ample vial que surt per l'esquerra en direcció nord-oest durant 450 metres, després s'adreça a la dreta i un centenar de metres més enllà arribem a un fondal per sota del Mas Poncet. Allí, enlairada en una feixa per sobre del camí, trobarem la mina i si ens enfilem pel corriol que arrenca per la dreta, passarem una tanca electrificada i trobarem la font.


El lloc es troba sortosament endreçat i la font raja.

El conjunt està format per la font i un pou emplaçat pocs metres més amunt. Acompanya l'espai un banc de fusta per seure.

La font és un safareig de base quadrada amb dues de les parets de maons que sobresurten i alhora retenen les terres.

En un extrem se situa la sortida de l'aigua regulada per una aixeta de maneta. A sota, una pica de pedra buidada la recull i vessa al safareig.

Un centenar de metres per sota de la font hi ha una mina que s'endinsa a la muntanya. Davant seu hi ha un muret que fa de presa. Desconec si les aigües de la mina i la font son les mateixes, fa pensar que no, doncs la mina resta força per sota de la font.