Font de la Ruda


Romanyà de la Selva (Baix Empordà )
Coordenades GPS:41.8690,2.9845Clica per veure la ubicació.
Alçada:370 m
Accés:Lliure
Tipus:Natural
Estat:Ben conservada
Cabal:Condicionada a les pluges
Última visita:Juny 2020


Es localitza a 1,6 quilòmetres al nord en línia recta del poble de Romanyà de la Selva, uns 600 metres abans d'arribar a la coneguda font Josepa i per sota de la pista forestal que hi mena, que es per on hi passa el GR-92.


Sortim del poble per la carretera GIV-6612 en direcció a Calonge. Al cap de 175 metres abandonem la carretera i girem a l'esquerra per una pista cimentada que marxa en sentit nord, cap a Sant Cebrià dels Alls passant per sota del puig d'Arques. 900 metres més endavant passem a frec del Mas Poncet que ens queda a mà esquerra i un centenar de metres després trenquem a la dreta per una pista forestal de terra. La pista guanya alçada en sentit nord-est. Malgrat estar en bones condicions, presenta molts guals que obliguen a conduir amb un cotxe relativament alt. Mig quilòmetre més enllà el camí gira envers l'esquerra alhora que obviem un trencall a la dreta i ens adrecem al nord-oest. Cal anar en compte, doncs 425 metres després trobarem un pal informatiu a la dreta del camí que ens assenyala la direcció a seguir per anar a la font de la Ruda. Només cal seguir un corriol descendent que circula en paral·lel a la pista i en uns 25 metres serem davant la font.


Bonica font coberta de molsa en un paratge fresc i ombrívol.

Es tracta d'una petita font inserida al marge, bastida per dues lloses de pedra recolzades per un extrem en forma de teuladeta i una altra de transversal que delimita la petita cisterna que emmagatzema l'aigua a l'interior.

L'aigua aflora de la paret del fons i omple el petit dipòsit que hi ha dins.