Font Vella


L'Argentera (Baix Camp )
Coordenades GPS:41.1367,0.9078Clica per veure la ubicació.
Alçada:318 m
Accés:Lliure
Tipus:Natural
Estat:Ben conservada
Cabal:Raja
Última visita:Setembre 2020


La font Vella es troba als afores del poble pel sud, al marge dret del barranc de l'Argentera. Del costat de Cal Pere Viudo, casa situada al número 1 del carrer Reial, surten unes escales que ens duen a la font.


El conjunt de la font està integrat en un bonic paratge ben arranjat i molt endreçat, compost per diferents murs de pedra, escales i replans, tot ben ombrejat per majestuosos arbres i ben acompanyat del torrent i del pont de pedra que el salva.

La font pròpiament es troba enclotada un parell de metres per sota del nivell d'un dels replans, accessible a través d'unes escales i a recer de tres murs de pedra arrebossada, tot protegit per baranes de ferro.

A sota hi trobem la sortida de l'aigua regulada per una aixeta de polsador i una pica arran del terra que la recull.

Al capdamunt de la font podem veure el registre metàl·lic que dona accés al dipòsit de reserva i a sota el nom de la font fet amb barnilles de ferro.

Il·lumina el conjunt un vell fanal de ferro i vidre situat a la part més alta del mur i al seu costat tenim un recordatori de l'any que es va reformar la font.

D'aquesta font no se'n sap l'origen concret. El que se'n sap és que l'any 1907 es va realitzar una reforma perquè l'aigua que sortia de la mina es recollís en un dipòsit.

L'aigua d'aquesta font era la que s'utilitzava a les cases abans de canalitzar l'aigua d'aquestes.

Prop de la font, a l'altra banda del torrent, hi ha els rentadors que aprofiten la mateixa aigua i que estan molt ben conservats.