Font de Vilamanya


L'Argentera (Baix Camp )
Coordenades GPS:41.1326,0.9240Clica per veure la ubicació.
Alçada:372 m
Accés:Lliure
Tipus:Natural
Estat:Ben conservada
Cabal:Raja
Última visita:Setembre 2020


Malgrat pertànyer al terme municipal de Riudecanyes, aquesta font està molt lligada al veí municipi de Duesaigües. Es localitza al costat del barranc de la Vilamanya, a peu del camí que des de Duesaigües puja al Monestir de Sant Miquel d'Escornalbou.


Ens situem al costat del cementiri de Duesaigües, emplaçat a l'extrem sud-oest del poble, a peu de la carretera T-343. En aquest punt prenem un camí rural cimentat que marxa en sentit sud-oest i ens assenyala el monestir de Sant Miquel d'Escornalbou. Si el seguim durant 1,6 quilòmetres serem al costat de la font, la qual ens queda per sota de la pista a la dreta. Un pal informatiu ens l'anuncia.


Es tracta d'una senzilla font, formada per un muret de pedra lligada que reté les terres del camí alhora que fa de frontal. L'aigua actualment raja per un curiós broc de plàstic fet amb diferents tubs de reg empalmats. Al costat dret però hi ha el broc atrotinat de ferro original que deu rajar només en episodis molt humits. Un bassal per sota del nivell del sol recull l'aigua i desguassa al torrent que té a tocar.

Damunt del brollador hi ha un registre de ferro que dona accés a la cisterna de captació.

L'aigua d'aquesta font va ser donada a Duesaigües pel reusenc Eduard Toda el 1925. Alhora va sufragar-ne la conducció fins al poble.

Fins les acaballes del segle XX fou la que proveïa d'aigua tot el veïnat.

El nom es creu que ve del temps dels romans, evolució del topònim Vila Magna.

Ens trobem en un indret considerat espai d'interès natural. L'aigua que brolla gairebé sempre per la font i la que baixa pel barranc fent algunes bassetes en el fang, proporciona un espai agradable, en un bell paratge atapeït de pins i alzines, ideal per fer-hi una parada camí del castell-monestir.