Font de l'Arc


Vilanova d'Escornalbou (Baix Camp )
Coordenades GPS:41.1124,0.9329Clica per veure la ubicació.
Alçada:225 m
Accés:Lliure
Tipus:Natural
Estat:Ben conservada
Cabal:Raja
Última visita:Setembre 2020


Emplaçada als afores del poble per ponent. La font està emplaçada entre la riera i el camí de les Masies, pocs metres per sota de la carretera de l'Argentera, la T-343. Si sortim del poble pel raval de l'Església és una curta caminada de només 300 metres.


La font és un mur de pedra rematat amb rajoles de terrissa. A la part central sobresurt lleugerament el frontal on hi tenim les quatre barres catalanes i el cap d'un bou, en referència al nom del poble. Al damunt hi ha el nom de la font gravat.

A la part baixa dues aixetes de polsador que aboquen l'aigua a una pica a mig pam del terra.

L'espai del davant de la font està delimitat per dos murets allargats i unes escales, a l'ombra de dos grans plataners. Un dels murets fa de respatller a un llarg banc corregut.

Darrere la font hi ha l'arc de pedra que dona nom a la font.

L'any 1869 la vila va contractar un pedraire de Reus, Agustí Mestre, per refer-la. El 1883 la pica i el sòcol de la font es traslladà a la font que l'Ajuntament va construir a la plaça de la Vila, avui desapareguda. Antigament molts veïns de la vila anaven a buscar-hi l'aigua per què, segons deien, era de millor qualitat que la font de la Vila.

La font adopta el nom de l'Arc, donat que té un arc de pedra darrera seu on hi ha la riera. Més recentment, una mostra de la importància que aquest indret té pels habitants de Vilanova d'Escornalbou és que l'escola pren el seu nom, CEIP Font de l'Arc.

A l'esplanada que queda per damunt de la font disposem d'una zona d'esbarjo amb taules i bancs per fer-hi un àpat.