Font del Poble


Colldejou (Baix Camp )
Coordenades GPS:41.0996,0.8885Clica per veure la ubicació.
Alçada:429 m
Accés:Lliure
Tipus:Natural
Estat:Ben conservada
Cabal:Raja
Última visita:Setembre 2020


Erigida dins el nucli urbà, a l'extrem nord-est del poble, al carrer de la Font i al costat dels rentadors municipals.


El conjunt està format per una gran construcció de pedra que acull en el seu interior la cisterna de captació, la font, un doble abeurador, una segona sortida d'aigua i els rentadors municipals.

La font queda integrada en una de les façanes de la cisterna. El seu frontal és de pedra però de diferent tipus, flanquejat per dues pilastres de maons i rematat per un voladís del mateix material. L'aigua raja regulada per dues aixetes de polsador i cau a una pica allargada de pedra que alimenta l'abeurador. Damunt la font hi ha el registre que dona accés al dipòsit de reserva.

Arrambat a la façana lateral de la cisterna tenim el primer cos de l'abeurador, l'altre cos està en cascada formant angle recte amb el primer i queda adossat a la paret que delimita la finca veïna. Està fet d'obra arrebossada i rematat amb maons disposats en vertical. Aboquen el seu sobrant d'aigua als safareigs que hi ha al costat mateix, sota cobert.

A l'extrem que queda just a la confluència dels dos cossos de l'abeurador hi ha una altra sortida d'aigua, aquesta sembla ser el sobreeixidor, que alimenta directament el segon cos de l'abeurador. Aquesta peça és una rèplica de la font principal però a una escala més petita.