Font de Cabrera


Sant Julià de Cabrera (Osona )
Coordenades GPS:42.0645,2.3988Clica per veure la ubicació.
Alçada:889 m
Accés:Lliure
Tipus:Natural
Estat:Ben conservada
Cabal:Raja
Última visita:Desembre 2020


Trobarem la font uns 900 metres al sud de l'església de Sant Julià de Cabrera, entre la el molí de la Masallera i la granja del mateix nom.


Al punt quilomètric 21,2 de la carretera C-153 que porta de L'Esquirol a Cantonigròs, just passat el pont de les Perxes si venim de Vic, cal trencar a l'esquerra per la pista que porta a Sant Julià de Cabrera. 1,7 quilòmetres més amunt trobem el molí de la Masallera, un centenar de metres després deixem a la dreta el trencall de la Tuta i continuem en direcció a Sant Julià. 200 metres més enllà trobem la font, a una vintena de metres de la pista i a mà dreta. Un caminet ens hi duu.


El conjunt de la font queda en una petita terrassa per sota del camí que hi mena i enlairada respecte del torrent, protegida per un muret de pedra que serveix de banc per seure i baranes de fusta. Unes escales de pedra en permeten baixar-hi amb total comoditat.

En un extrem se situa la font. És una petita construcció isolada de pedra, de planta quadrada en forma de caseta amb teulada de lloses a dues vessants.

L'estructura de la font és rematada per una capelleta on al seu interior hi ha una imatge de la Mare de Déu de Cabrera i la inscripció 1946. La corona una creu de ferro. Acostuma a estar engalanada amb flors i espelmes.

L'aigua raja generosament per un broc de ferro situat dins un refós a la part baixa i cau a un bassal semicircular de pedra arran del sol que està empedrat.

Al capdamunt de la font hi ha una placa metàl·lica amb una inscripció de l'any 1946 que diu així:

"Antic bassal camí enllà
jo só la font de Cabrera
plasmada en rústic altar
per la fe dels Masallera".Sota la placa metàl·lica hi tenim un petit vidre que protegeix una estampa de la Mare de Déu de Cabrera.

L'entorn està ben endreçat i és força agradable, amb una taula rodona de pedra envoltada de bancs.

El nom Masallera ve del mas del mateix nom, documentat des del segle XIII.