Font del Faig


Cantonigròs (Osona )
Coordenades GPS:42.0392,2.4226Clica per veure la ubicació.
Alçada:990 m
Accés:Lliure
Tipus:Natural
Estat:Ben conservada
Cabal:Condicionada a les pluges
Última visita:Desembre 2020


La font queda per sota i un xic apartada de la pista forestal asfaltada que porta de Cantonigròs a l'ermita de Sant Corneli, força concorreguda per ciclistes, excursionistes i altres visitants. Per aquest motiu, la solitud a la font és notòria en qualsevol època de l'any, tot i que el seu accés és indicat.


Cal situar-se a la residència emplaçada a la sortida de la població de Cantonigròs, a peu de la carretera C-153 que duu a Rupit. Des d'allà seguim la carretera en direcció a Rupit 150 metres més i tot seguit l'abandonem per prendre la pista asfaltada que surt per la dreta. La pista està assenyalada amb el cartell "Rupit i Tavertet per camins". 175 metres després creuem el pont que salva el torrent de Balà i un cop a l'altra banda som al costat de la font dels Enamorats que ens queda a la dreta. Rebutgem el vial que per la dreta porta al centre de Cantonigròs per l'agradable ruta anomenada "Camí dels Enamorats" i avancem per la pista. Al cap d'escassos 150 metres passem a frec de la font del Rajolí que deixem a mà dreta. Un centenar de metres més endavant trobem una bifurcació amb un pal indicador; aquí abandonem la pista asfaltada que se'n va per la dreta i agafem el camí anomenat del Bac que marxa per l'esquerra. 300 metres de bonic passeig per dins d'un bosc ens condueixen a la font del Faig.


La font roman adossada al marge i a l'ombra d'un vell faig de qui rep el nom. Consta d'una gran llosa de pedra treballada que li fa de frontal, rematada en un petit frontó on hi trobem gravada la data 1853.

A la part baixa surt el curt broc de ferro per on raja l'aigua només en episodis molt humits.

La seva antiguitat ho denota la inscripció feta al frontal, "Bach Planas 1841", cognoms molt rellevants en aquesta part d'Osona.

Uns seients de pedra a banda i banda de la mateixa font i un petit forat al seu damunt on hi havia una petita imatge d'un sant, són els altres elements arquitectònics a destacar d'aquesta sòlida i històrica construcció Cabreresa.

Aquesta destacada font, situada en una dolça i captivadora fageda ben a prop de Cantonigròs, és el naixement reconegut de la riera de Balà, curs fluvial que s'estimba uns quilòmetres més avall en l'altiu salt de Tirabous, ben a prop de Tavertet.

La presència d'aigua a la font és molt minsa i normalment és eixuta, cosa certament sorprenent en el Collsacabra si la comparem, per exemple, amb la propera font del Rajolí. De fet, podríem dir que la riera de Balà és la que més se'n ressent de la presència abundant i permanent d'aigua durant tot l'any al Collsacabra.