Font Fresca del Còdol Dret


Les Masies de Roda (Osona )
Coordenades GPS:41.9839,2.3272Clica per veure la ubicació.
Alçada:440 m
Accés:Permès, però dins de propietat privada.
Tipus:Natural
Estat:Deixada
Cabal:Raja
Última visita:Desembre 2020


Emplaçada a un quilòmetre a l'est del poble de Les Masies de Roda, a tocar de la llera esquerra del torrent que duu el seu nom i uns 200 metres més amunt de la pista del Còdol Dret.


La font queda uns 300 metres a l'est de l'ermita de Sant Salvador del Còdol, dins els terrenys de l'antiga colònia tèxtil Còdol Dret, que del seu conjunt hi queda ben poc, tot submergit a les aigües del riu Ter.


Per accedir-hi cal arribar per la carretera C-153 fins Les Masies de Roda, travessar-lo i un cop passat el poble continuar en direcció a L'Esquirol. Al poc som al veïnat de les Cases Noves, on trenquem a la dreta pel carrer de Sant Josep que més enllà esdevé la carretera del Còdol Dret. Anem seguint la pista cimentada, al cap de 1,7 quilòmetres deixem a l'esquerra l'ermita de Sant Salvador de Còdol. Continuem 300 metres més fins a trobar dues grosses columnes; una a cada banda de la pista. Som al Còdol, una antiga fàbrica i colònia, avui en runes. Uns 10 metres abans d'arribar a les dues columnes, trobarem una petita esplanada a l'esquerra on podem estacionar el vehicle. Travessem l'esplanada i seguim per un senderó que marxa per dins el bosc en sentit nord i lleugera pujada, acompanyats tothora del torrent de la font Freda que ens queda a sota a la dreta. Avancem aproximadament 200 metres i som a la font.


La font queda enclotada al costat del torrent, protegida d'aquest per un mur d'obra arrebossada i a recer d'una paret obrada en pedra i un marge verge a la dreta. Uns graons ens permeten baixar-hi amb comoditat.

A baix hi trobem dos curts brolladors de ferro que surten d'una paret de pedra coberta de molsa i formació tosca, separats mig metre entre ells, que aboquen la seva aigua directament a un bassal i després desguassa al torrent.

Hi ha un segon broc a la dreta que neix de la mateixa pedra, d'on surt un rajolí molt minso.

Al costat de la font hi ha dues feixes esglaonades amb dues taules de pedra i bancs per asseure's. Curiosament els bancs de la feixa superior son de ferro, gens habituals en aquests tipus de fonts.

El nom de Còdol Dret ve donat per l'existència d'una antiga colònia tèxtil, de la qual encara es poden veure algunes restes.