Les Tres Fonts o font de la Verge


Roda de Ter (Osona )
Coordenades GPS:41.9778,2.3063Clica per veure la ubicació.
Alçada:431 m
Accés:Lliure
Tipus:Natural
Estat:Ben conservada
Cabal:Abundant
Última visita:Desembre 2020


Al centre del poble de Roda de Ter es troba una de les seves fonts més emblemàtiques, les Tres Fonts de Roda de Ter. La trobem en un racó d'una petita placeta que hi ha al carrer del Torrent Massana, davant de les escales que pugen al carrer de la Verge del Sol del Pont.


La font queda dins una arcada de mig punt, enclotada metre i mig respecte el nivell de la plaça amb unes escales que ens hi atansen.

Les parets interiors estan enrajolades, amb no gaire encert, permeteu -me que opini. Al capdamunt del frontal hi ha una capelleta amb la imatge de la Verge protegida per un enreixat de ferro.

A la part baixa, els seus tres raigs aboquen un bon cabal d'aigua tot l'any.

A banda i banda hi dues jardineres i en un prestatge diversos testos amb plantes.

Fou adaptada en bòveda el 1770, tal com ens indica la pedra central.

Entorn d'aquesta font es reunien els veïns per cantar i fer berenades. Hi havia un abeurador per a les mules i l'aigua també s'aprofitava per al safareig del poble. A partir de les sis del matí l'aigua era desviada per regar els horts i després per omplir la bassa de la fàbrica. Era habitual trobar una llarga cua de gent i haver d'esperar estona per poder agafar aigua, perquè l'aigua era molt apreciada. També era molt popular d'anar-hi en tota mena de celebracions: per la Mare de Déu del Carme s'hi feien audicions de sardanes, sovint s'hi feien arrossades i les curses de braus que se celebraven en altres èpoques, també es muntaven just al davant. En Carnaval, acabava en aquesta font la rua de l'enterrament de la sardina amb una sardinada popular.

Antigament i pel seu costat passava el canal que portava aigua a la Fàbrica, coneguda com la Blava. El canal, front mateix de la font, estava condicionat per poder fer les dones de la barriada la bogada setmanal, com si d'un safareig públic es tractés. Avui dia no existeix i hi ha en aquest lloc un petit jardí.