Font del Freixe


Les Masies de Roda (Osona )
Coordenades GPS:41.9695,2.3115Clica per veure la ubicació.
Alçada:437 m
Accés:Lliure
Tipus:Natural
Estat:Ben conservada
Cabal:Condicionada a les pluges
Última visita:Desembre 2020


Malgrat estar emplaçada molt a prop del poble de Roda de Ter, la font pertany al terme municipal de Les Masies de Roda.


Localitzada al sud de Roda de Ter, a 80 metres de la llera dreta del riu Ter i per damunt del camí que porta del mas Sorralta a la colònia Salou-Baurier, que era una antiga i important industria que havia en aquesta zona. La font queda dins el bosc, 150 metres abans del Rocòdrom i de la font de les Bruixes.


Podem arribar a Roda de Ter per la C-153 de Vic a Roda de Ter, tant just som a les primeres cases d'aquesta població, agafarem el carrer dels Molins que surt per la dreta. Al poc deixem les cases i esdevé una pista asfaltada que davallada i ens apropa al riu Ter. Al cap de 750 metres des de la carretera, deixem a mà dreta una àmplia zona d'esbarjo i la font dels Molins. 300 metres més endavant podem estacionar el vehicle al voral. Després de passar una pedra de grans dimensions on és col·locada una placa de marbre en honor d'Antoní Devesa i Rifà, agafem un corriol ascendent que surt per la dreta i que en 25 metres ens duu a la font del Freixe.


Font natural obrada que consta de dues parts situades a diferents nivells. Per una banda s'aprecia un brollador metàl·lic que emana d'una paret de pedra i d'altra banda, en un replà un xic més enlairat, es troba l'entrada a la mina, amb una petita bassa retallada en la roca natural que fa de cisterna per recollir l'aigua. Presenta com a tancament una paret de totxos i es troba coberta per uns grans blocs de pedra.

Fou restaurada el 1986 per un grup de Voluntaris d'Osona, tal com ho testimonia una placa granítica emplaçada verticalment sobre un dels blocs naturals de pedra, a la dreta de la mina.

Vora la font es troba una zona d'esbarjo formada per una taula i bancs bastits amb pedra.

Molta gent visita aquesta zona els dies festius per gaudir de la llera del Ter.