Font del Cigró


Arnes (Terra Alta )
Coordenades GPS:40.9113,0.2533Clica per veure la ubicació.
Alçada:461 m
Accés:Lliure
Tipus:Natural
Estat:Ben conservada
Cabal:Abundant
Última visita:Abril 2021


Erigida a uns 700 metres als afores del nucli urbà per l'oest, a tocar del riu Algars, dins l'àrea d'esbarjo que porta el seu nom, a l'altra banda de la carretera T-333 i molt a prop de l'ermita de Santa Madrona.


Si sortim d'Arnes pel carrer de la Font, al cap d'uns 250 metres girem a la dreta per un camí que en direcció oest i en menys de 300 metres ens aboca a la carretera T-333, la qual creuem. Un cop a l'altra banda, una mica a l'esquerra, surt un camí ample i descendent que porta a l'entorn de l'ermita de Santa Madrona. A uns 125 metres al nord-est de l'ermita i a tocar del riu trobem la font.


La font queda al capdavall de l'àrea recreativa i al costat del riu d'Algars.

Es tracta d'un conjunt delimitat per un banc corregut de pedra, un muret que ens protegeix del riu i serveix de banc per seure i un altre muret de pedra on es troba el brollador.

L'aigua raja generosament a través d'un tub d'obra i omple un bassal quadrat d'obra. Posteriorment vessa a una bassa al terra per on s'escola fins al riu que hi ha a tocar.

A l'extrem esquerra tenim un altre sortida d'aigua que prové d'un canal que circula resseguint la tanca de pedra de la finca.

Prop de la font, un centenar de metres aigües avall, hi ha una espècie d'assut que acumula aigua al riu d'Algars, anomenada la Palanca. L'aigua ha anat esculpint les sinuoses formes de les roques amb els anys, formant racons preciosos.