Font de la Pineda


Horta de Sant Joan (Terra Alta )
Coordenades GPS:40.9111,0.3185Clica per veure la ubicació.
Alçada:507 m
Accés:Lliure
Tipus:Natural
Estat:Ben conservada
Cabal:Raja
Última visita:Abril 2021


Bonica font erigida dins el parc natural dels Ports, a uns 5 quilòmetres al sud del nucli urbà d'Horta de Sant Joan, a peus de la pista formigonada que porta a l'àrea recreativa de la Franqueta.


Per arribar-hi, primer cal dirigir-se a Horta de Sant Joan i des d'aquí prendre la carretera T-334 en direcció sud-oest cap a Arnes. De seguida trobem a l'esquerra el trencall que assenyala 'Els Ports'. Sense deixar la pista cimentada, al cap de 3,4 quilòmetres som al costat de la font que ens queda a mà esquerra.


El conjunt queda en una petita terrassa allargada i enlairada mig metre respecte del camí, protegit per unes baranes de fusta i arrecerat per un mur transversal a dues vessants, de pedra del país i que al mateix temps fa de contenció de les terres del talús. Tres esglaons de pedra ens hi atansen. Una taula de pedra i alguns bancs per seure ens conviden a reposar una estona.

La font es troba dins una cavitat integrada en el mur de contenció. L'aigua raja per un brollador de pedra encastat al frontal, el qual queda endarrerit un pam respecte de la façana. A sota, una pica de pedra picada a mitja alçada recull l'aigua.

El mèrit del seu arranjament es deu principalment a l'acurada selecció i col·locació de les pedres, que a més d'acomplir la funció de prevenció de l'erosió, queden perfectament integrades donant un encant especial en aquest racó.

La seva aigua és molt apreciada per la gent del poble i fins i tot d'altres contrades dels Ports, que tradicionalment venen aquí amb garrafes per a les seves llars.

A encara no cent metres al nord d'aquesta font, a l'altra banda de la pista, hi trobarem el toll de l'Alemany. Es tracta d'una zona humida d'origen artificial localitzada en un petit tram del barranc de la Pineda, tancat per dues rescloses d'aproximadament 10 metres cadascuna, on l'aigua es queda embassada ocupant una superfície d'uns 150 m². L'aigua en aquest tram del barranc flueix de forma intermitent i és més o menys abundant depenent de les condicions climàtiques. No obstant, cal destacar que durant els períodes més secs els nivell freàtic acostuma a aflorar en el tram on es localitza la zona humida, on l'aigua acostuma a ser-hi present de forma permanent durant tot l'any.

Dir-vos també, que uns 400 metres pista amunt hi ha la font de Salero.