Font de la Franqueta 1ª


Horta de Sant Joan (Terra Alta )
Coordenades GPS:40.8672,0.3084Clica per veure la ubicació.
Alçada:562 m
Accés:Lliure
Tipus:Natural
Estat:Ben conservada
Cabal:Raja
Última visita:Abril 2021
Caminades:
I-306  Clica per enllaçar amb la caminada I-306.


És una de les dues fonts que hi ha dintre de l'àrea recreativa de la Franqueta, situada al bell mig del parc natural dels Ports i punt de partida de nombroses excursions. Emplaçada a tocar del riu dels Estrets, uns 10 quilòmetres al sud en línia recta del nucli d'Horta de Sant Joan.


Per arribar a l'àrea recreativa de la Franqueta, primer cal dirigir-se a Horta de Sant Joan i des d'aquí prendre la carretera T-334 en direcció sud-oest, cap a Arnes. De seguida trobem a l'esquerra el trencall que assenyala "Els Ports". Sense deixar la pista cimentada durant 9,5 quilòmetres, ens durà a l'entrada de la zona de lleure. Trobarem diferents espais habilitats com a aparcament.


Només entrar a la zona de lleure trobem a mà esquerra i per sota del camí d'accés un espai ben ombrejat amb taules i bancs de pedra acompanyat d'una font que jo he anomenat 2ª. Deixem aquest espai i un porxo a l'esquerra i continuem per la pista que marxa en sentit sud-oest i lleugera pujada cap al coll de Miralles. Una setantena de metres més amunt som al costat de l'altra font d'aquesta zona de lleure, la qual ens queda a l'esquerra i a peu de camí i que jo he anomenat 1ª pel fet que la vaig conèixer abans que la de baix.


La font s'erigeix damunt d'un replà empedrat de forma semicircular. Es tracta d'una construcció obrada amb carreus de pedra de mides irregulars. Presenta planta rectangular, d'uns quatre metres d'amplada per dos de fondària i metre i mig d'alçada.

L'aigua és regulada per una aixeta de polsador collada a una pedra rodona situada al mig del mur frontal i cau a un bassal quadrat arran del paviment per on desguassa.