Font de la Barrinada


Horta de Sant Joan (Terra Alta )
Coordenades GPS:40.8665,0.3147Clica per veure la ubicació.
Alçada:588 m
Accés:Lliure
Tipus:Natural
Estat:Ben conservada
Cabal:Raja
Última visita:Abril 2021
Caminades:
I-306  Clica per enllaçar amb la caminada I-306.


Localitzem aquesta font al marge esquerre del riu del Estrets, mig quilòmetre més amunt de l'àrea recreativa de la Franqueta.


Per accedir-hi, cal dirigir-se a Horta de Sant Joan i des d'aquí prendre la carretera T-334 en direcció sud-oest, cap a Arnes. De seguida trobem a l'esquerra el trencall que assenyala "Els Ports". Sense deixar la pista cimentada durant 9,5 quilòmetres, ens durà a l'àrea recreativa de la Franqueta, on podem estacionar el vehicle.


Ja a peu tornem a la pista de Vall d'Uixó per on hem vingut i la reprenem a la dreta tot remuntant el riu que ens acompanya a la dreta. Al cap de 200 metres deixem a l'esquerra el trencall que puja al mas del Quiquet, 250 metres més endavant creuem el barranc del Carrer Ample. Aquí podem veure a la dreta l'aiguabarreig que forma el riu dels Estrets a l'ajuntar-se amb el barranc del Carrer Ample i a l'esquerra rebutgem el brancal que duu a la Marbrera. Arribats a aquest punt tenim dues opcions, trieu la que més us convingui:


La més curta és travessar el riu a gual i seguir pel camí arranjat amb baranes de fusta que surt per l'altra riba remuntant el riu, al cap de només una cinquantena de metres serem a la font.


L'opció llarga però segura en cas de que el riu baixi crescut és seguir per la pista. Una cinquantena de metres després som a l'alçada de la font de la Barrinada, la podem veure des d'aquí però ens queda a l'altra banda del riu. Per apropar-nos, seguim per la pista 350 metres més, creuem el riu per unes pedres i un cop a l'altra banda continuem envers la dreta per la riba esquerra durant uns 350 metres més. Si trieu aquesta opció passareu per sota de la cova de Picasso que està senyalitzada.


En quan a la font, es tracta d'una senzilla surgència d'aigua que brolla del marge a través d'un broc cobert de molsa i formació tosca i cau a una bassal de pedra per després desguassar al riu.

A la dreta de la font hi ha una bigueta de fusta amb el seu nom.