Font del Forat de la Donzella


Bot (Terra Alta )
Coordenades GPS:41.0031,0.3947Clica per veure la ubicació.
Alçada:240 m
Accés:Lliure
Tipus:Natural
Estat:Ben conservada
Cabal:Condicionada a les pluges
Última visita:Abril 2021


Trobem aquesta font dins el paratge del Forat de la Donzella, situat enmig de la muntanya anomenada La Plana, a un quilòmetre al sud-est del poble de Bot en línia recta, a escassos 175 metres al sud-est de l'ermita de Sant Josep.


Sortim de Bot per l'oest i al cap de 600 metres arribem a la bifurcació de carreteres; deixem a la dreta la que va a Horta de Sant Joan i prenem el brancal de l'esquerra, la TV-3301, cap a Prat de Comte. 900 metres més endavant trenquem a l'esquerra per una pista cimentada que marxa en direcció nord-est. De seguida passem pel collet de Sant Antoni, 150 metres després cal girar envers la dreta i enfilar cap a l'ermita de Sant Josep. Un quilòmetre més enllà, quan falten uns 300 metres per arribar a l'ermita, trenquem a la dreta per un camí descendent que ens aboca, 200 metres més avall, a la zona d'esbarjo del Forat de la Donzella, on disposem d'una petita zona d'aparcament.


El Forat de la Donzella és un espectacular brollador d'aigua que neix entre grans roques en un indret acollidor condicionat amb taules i bancs, molt ben endreçat per cert.

En quan a la font, aquesta queda just per sota del Forat de la Donzella. És un robust mur transversal de pedra que sustenta les terres.

A la part central, emmarcada per quatre grans lloses de pedra, és on s'ubica la sortida de l'aigua mitjançant una aixeta de polsador. A sota, recull l'aigua una pica rectangular de pedra buidada que descansa en un pedestal.

Al capdamunt del frontal tenim el nom de la font fet amb lletres de ferro.

En èpoques plujoses es pot contemplar la força de la naturalesa.