Cisterna de Tiroi


La Fatarella (Terra Alta )
Coordenades GPS:41.1908,0.4322Clica per veure la ubicació.
Alçada:264 m
Accés:Lliure
Tipus:Natural
Estat:Ben conservada
Cabal:Condicionada a les pluges
Última visita:Abril 2021


Localitzada a uns 8 quilòmetres al nord-oest del poble, a peu del camí que duu a l'ermita de Sant Francisco i prop del marge esquerre del barranc del mateix nom.


Ens situem al costat de la font de Sant Joan, emplaçada a l'extrem nord del poble. Aquí arrenca una pista cimentada que inicialment marxa en direcció oest cap a l'ermita de Sant Francisco, ben assenyalada. Sense deixar la pista, al cap de vuit quilòmetres de transcorre entre bonics conreus, serem al costat d'aquesta curiosa cisterna que ens queda a mà esquerra.


La cisterna de Tiroi és una d'aquelles construccions de pedra seca que solquen el paisatge de La Fatarella.

Consisteix en un gran dipòsit per sota del nivell del terra amb paret lliscada fins a una certa alçada cobert amb volta de pedra seca per damunt de la qual, i visible per la part exterior, hi ha una teulada de pedra còncava per tal de recollir l'aigua de pluja, que fa cap a l'interior per un orifici que hi ha a l'extrem de l'aiguavés en contacte amb el mur frontal de tancament de la cisterna.

Una mena de sobreeixidor a la part davantera permetria treure aigua sense haver d'obrir la porta de fusta que dona a l'interior de la cisterna.
Si obrim la porta, veurem l'interior ple d'aigua. A banda i banda hi ha penjades dues galledes per tal d'aplegar-la.

El fet que els conreus de La Fatarella hagin estat sempre de secà ha fet que es construïren nombroses cisternes, pous amb sínies per treure l'aigua, basses i altres elements per recollir l'aigua de la pluja.