Font de Santa Magdalena


El PInell de Brai (Terra Alta )
Coordenades GPS:41.0257,0.4673Clica per veure la ubicació.
Alçada:608 m
Accés:Lliure
Tipus:Natural
Estat:Ben conservada
Cabal:Condicionada a les pluges
Última visita:Abril 2021


Localitzada a la serra de Pàndols, dins l'àrea recreativa de l'ermita de Santa Magdalena, situada aquesta a uns 4 quilòmetres al nord-oest en línia recta del poble de El Pinell de Brai.


A El Pinell de Brai hem d'agafar la carretera C-43 en direcció a Gandesa. Al cap de 6,4 quilòmetres trobem un indicador que ens assenyala a l'esquerra La Fontcalda. Trenquem doncs per una pista forestal cimentada que marxa en direcció més aviat sud-oest. Només començar, deixem a mà esquerra una bonica zona d'esbarjo on es troba la Fonteta. Seguim per la pista principal durant 2 quilòmetres, fins que trobem a l'esquerra una desviació cap a l'ermita de Santa Magdalena i la serra de Pàndols, la prenem. Seguim aquesta pista que és força ample durant 1,7 quilòmetres on trobarem una bifurcació; rebutgem el brancal de la dreta que duu a la Cota 705 on hi ha el monument a la Pau, dedicat a tots els que varen combatre a la Batalla de l'Ebre. Cal agafar el camí de l'esquerra, cap a l'ermita, a la qual hi arribem 500 metres després.


Trobarem la font a una cinquantena de metres al sud de l'ermita, per sota d'aquesta, envoltada de taules i bancs.


La font queda inserida en un dels murs de pedra que sustenten les terres. El seu frontal queda endarrerit un metre respecte la façana, sota un arc escarser de pedres disposades a plec de llibre.

L'aigua raja regulada per una aixeta de polsador collada a un plafó fet amb còdols i cau a una pica rectangular que descansa directament al terra.

Sota l'aixeta hi ha un tub aixafat que deu ser el sobreeixidor.

A pocs metres de la font principal, n'hi ha una altra amb l'aixeta collada al mur de pedra i amb una pica a sota, arran del terra.

El segon diumenge de Pasqua s'hi fa un romiatge. Hi ha dansada de jotes i els veïns s'organitzen en colles de familiars i amics per a dinar.

En quan a l'ermita, està situada en un punt de grans vistes, un dels més alts de la serra de Pàndols. Una mica més amunt hi ha un lloc de vigilància que domina tota la Terra Alta. Es tracta d'una església d'una sola nau i planta rectangular, amb dos porxos als laterals, mig oberts. Un dels porxos està parcialment ocupat per la sagristia. Hi ha contraforts laterals. Per una banda surten directament dels murs de l'ermita (el porxo és posterior) i a l'altra banda surten per l'exterior del porxo. El material utilitzat és la maçoneria, actualment arrebossada gairebé del tot. El totxo es troba als arcs dels porxos. La façana principal és molt simple i consta d'una porta senzilla rectangular, un petit òcul i una espadanya. La coberta és de teula, a dues aigües.