Font de la Teula o de Baix o dels Xorros


El PInell de Brai (Terra Alta )
Coordenades GPS:41.0164,0.5123Clica per veure la ubicació.
Alçada:163 m
Accés:Lliure
Tipus:Natural
Estat:Ben conservada
Cabal:Raja
Última visita:Abril 2021


La font es troba al carrer del Bonaire, sota mateix del carrer del Pilonet, just davant del Celler Cooperatiu i a la vora dels safaretjos, en el camí que baixa fins al barranc del Pinell.


Molt antiga i d'original construcció amb teula àrab, que es va reconstruir en pedra l'any 1783.

El conjunt de la font està format per un mur llis de carreus de 9,5 metres de llarg per 2,15 d'alçada, rematat a la part superior per una cornisa motllurada i per uns abeuradors a la part baixa, al llarg de tot el mur.

Darrera el mur hi ha un dipòsit de pedra amb volta de canó que serveix per emmagatzemar l'aigua que després raja per un dels quatre brolladors de la font.

L'abeurador està format per dos cossos: el principal fa una 7 metres de llargada i és el lloc on va a parar l'aigua dels brolladors; d'aquest, l'aigua passa a un segon cos d'1 metre de llargada i a un nivell més baix. Finalment, mitjançant un canal de desguàs fet amb pedra, l'aigua és canalitzada fins els safaretjos situats a continuació.

Destaca la pedra amb l'escut de El Pinell de Brai esculpit (un pi emmarcat per un requadre) i la inscripció AÑO 1783 que es llegeix amb dificultat.

L'aigua procedeix del barranc del Pinell, davant de l'hort d'Olesa. Al barranc hi ha un marge que acumulava l'aigua en un dipòsit i després era conduïda a aquesta font per una canalització dins una mina. Aquesta es va fer malbé i el dia 1 d'agost de 2014 la font va tornar a funcionar gràcies a una nova canalització entre la mina i la font.