Font de Santa Escolàstica


Sant Hilari Sacalm (Selva )
Coordenades GPS:41.9054,2.5082Clica per veure la ubicació.
Alçada:683 m
Accés:Permès, però dins de propietat privada.
Tipus:Natural
Estat:Ben conservada
Cabal:Raja
Última visita:Maig 2021


La trobem a la riba dreta de la riera d'Osor, per sota de l'antic balneari de la Font Picant, situat aquest al punt quilomètric 20,4 de la carretera d'Osor, la GI-542.


Aquesta font de Santa Escolàstica, juntament amb les fonts de Sant Josep, Santa Teresa i Sant Joan, queden dins d'una propietat privada. El seu accés és permès si prèviament truqueu el timbre i pagueu la mòdica xifra de 1,5', això us dona dret a visitar les fonts tot seguint el circuit marcat i també tastar les seves aigües.


Per accedir a la font de Santa Escolàstica cal baixar per unes escales que trobem just davant de l'edifici principal del balneari, a l'altra banda dels jardins.


Va ser descoberta l'any 1877 i declarada d'utilitat pública el 1879.

La construcció de la font actual és obra de Josep Busquets. Queda adossada al marge que reté les terres dels jardins superiors i delimitada per parets fetes amb carreus de pedra. Una obertura amb arc de mig punt adovellat ens permet entrar al seu interior.

Dins hi trobem una petita estança de planta rectangular amb el terra enllosat. L'aigua raja per un broc de ferro colzat collat a la paret del fons i cau a un bassal per sota del nivell del sol.

Damunt del brollador hi ha una obertura a la paret en forma de nínxol i a la seva base una tapa rodona que deu donar accés al dipòsit de reserva.

A un nivell superior, a mitges escales, hi ha una galeria que s'endinsa al marge barrada per un enreixat de ferro. Aquí es poden veure un parell de banyeres de les que hi havia a l'hotel.

La seva aigua conté moltes sals minerals. Antigament, aquesta era recomanada per curar gastràlgies i malalties de l'estómac.