Font de Santa Teresa


Sant Hilari Sacalm (Selva )
Coordenades GPS:41.9047,2.5094Clica per veure la ubicació.
Alçada:681 m
Accés:Permès, però dins de propietat privada.
Tipus:Natural
Estat:Ben conservada
Cabal:Condicionada a les pluges
Última visita:Maig 2021


Erigida a la riba dreta de la riera d'Osor, just per sota de la carretera d'Osor i a un centenar de metres de l'antic balneari de la Font Picant, situat aquest al punt quilomètric 20,4 de la carretera d'Osor, la GI-542.


Aquesta font de Santa Teresa, juntament amb les fonts de Sant Josep, Santa Escolàstica i la veïna de Sant Joan, queden dins d'una propietat privada. El seu accés és permès si prèviament truqueu el timbre i pagueu la mòdica xifra de 1,5', això us dona dret a visitar les fonts tot seguint el circuit marcat i també tastar les seves aigües.


Per anar a la font de Santa Teresa, cal deixar l'edifici principal de l'antic balneari a la dreta i seguir el cartell que ens l'assenyala. Hi fem cap per caminet ben arranjat amb amples escales que davalla entre la riera que ens acompanya a l'esquerra i la carretera a la dreta.


Va ser descoberta el 1877 i declarada d'utilitat pública el 1879.

La construcció de la font queda adossada al mur que sustenta la carretera. És una caseta que recorda les capelles romàniques, obrada en pedra del país, de planta rectangular amb teulada a dues vessants. Té un ràfec que sobresurt força amb unes rajoles decorades amb rombes. La porta d'entrada és en arc de mig punt i adovellada amb arcs en degradació.

Malgrat que la porta roman tancada, hem pogut veure l'interior pel forat de l'enreixat. Dins es pot apreciar una paret enrajolada amb petites rajoles verdoses.

A banda i banda de la porta hi ha uns alvèols de terra cuita on dipositaven els gots els clients de l'hotel.

La construcció original, de Josep Busquets, era molt semblant a una cova i posteriorment, el 1925 es va construir l'actual segons model projectat per Josep Maria Pericas.

Eren les aigües més receptades a aquelles persones amb malalties de fetge i colelitiasi, doncs tenen més carbonat magnèsic.