Font del Brunyoler


Sant Hilari Sacalm (Selva )
Coordenades GPS:41.9033,2.5065Clica per veure la ubicació.
Alçada:695 m
Accés:Lliure
Tipus:Natural
Estat:Ben conservada
Cabal:Raja
Última visita:Maig 2021


La localitzem a uns tres quilòmetres i mig al nord de la vila, a la llera dreta de la riera d'Osor i per sota de la carretera GI-542 que duu a Osor.


Si sortim de Sant Hilari Sacalm en direcció a Osor per la carretera GI-542, quan portem 3,5 quilòmetres des de que hem deixat les últimes cases de la vila enrere (això és a l'alçada del punt quilomètric 20,8), disposem d'un petit espai a mà esquerra on poder estacionar el vehicle. Com a referència dir-vos que aquest espai queda 250 metres abans d'arribar a l'antic balneari de la Font Picant.


A l'esquerra de l'aparcament trobarem un cartell que ens assenyala la font. Un corriol descendent baixa a buscar la riera i en no res ens aboca a la font del Brunyoler.


Bonica font boscana envoltada de bosc de ribera, construïda al costat d'un muret de pedra lligada que sustenta les terres. Formada per una petita paret de pedres lligades a la part baixa i amuntegades a la part alta.

L'aigua brolla per un broc d'acer inoxidable i cau damunt d'unes pedres per on s'escola muntanya avall.

Al costat esquerre de la font hi trobem un monòlit on hi figura el nom de la font esculpit en un baix-relleu sobre una llosa tallada de gres vermell i remarcat amb pintura blanca. Sembla ser que aquesta retolació es va dur a terme en una actuació adreçada a retolar les fonts de fora el nucli més visitades pel turisme de principis del segle XX.