Font Picant


Sant Hilari Sacalm (Selva )
Coordenades GPS:41.9039,2.5065Clica per veure la ubicació.
Alçada:692 m
Accés:Lliure
Tipus:Natural
Estat:Deixada
Cabal:Raja
Última visita:Maig 2021


La localitzem a uns tres quilòmetres i mig al nord de la vila, a la llera dreta de la riera d'Osor i per sota de la carretera GI-542 que duu a Osor.


Si sortim de Sant Hilari Sacalm en direcció a Osor per la carretera GI-542, quan portem 3,5 quilòmetres des de que hem deixat les últimes cases de la vila enrere (això és a l'alçada del punt quilomètric 20,8), disposem d'un petit espai a mà esquerra on poder estacionar el vehicle.

Com a referència dir-vos que aquest espai queda 250 metres abans d'arribar a l'antic balneari de la Font Picant.

A l'esquerra de l'aparcament trobarem un cartell que ens assenyala la font del Brunyoler, la qual us aconsello de visitar. Per anar a la font Picant cal que anem a la dreta tot resseguint el mur que sustenta la carretera durant una seixantena de metres i ja hi serem.


No confondre aquesta font Picant amb la font de Sant Josep o Picant que es troba 175 metres aigües avall, dins el recinte de l'antic balneari de la font Picant.

La singular font Picant que ens ocupa en aquesta fitxa presideix una petita terrassa amb la forma del símbol d'interrogació, un xic enlairada respecte la riera i a recer de la carretera, delimitada per un muret de pedra rematat amb maons vistos que la protegeix de les avingudes de la riera.

La font és una construcció d'obra vista adossada al mur de pedra que sustenta la carretera, fa metre i mig d'amplada per metre de fons i una mica més de metre i mig d'alçada, amb coberta a dues vessants de forma esglaonada. S'accedeix al seu interior a través d'una porta de ferro molt rovellada i emmarcada sota un arc de mig punt.

Dins hi trobem el brollador, un estret broc de ferro collat a la part baixa de la paret del fons per on raja l'aigua que cau a un bassal integrat, tan ample com ho és l'estança.

L'aigua vessa a l'exterior per sota de la porta, s'escola per la terrassa, surt per un forat al muret i finalment desguassar a la riera, deixant-ho tot tenyit de color rogenc, signe inequívoc de les propietats ferroses de la seva aigua.

Malaguanyada font, es troba en un estat precari; l'accés molt tapat per la vegetació, la porta totalment rovellada, esmicolada i gairebé no es pot obrir, part de la terrassa plena de males herbes, etc. Malgrat tot, raja un bon raig d'aigua rogenca.