Font de les Fogoses


Els Hostalets d'en Bas (Garrotxa )
Coordenades GPS:42.0842,2.4566Clica per veure la ubicació.
Alçada:537 m
Accés:Lliure
Tipus:Natural
Estat:Ben conservada
Cabal:Raja
Última visita:Maig 2021
Caminades:
I-308  Clica per enllaçar amb la caminada I-308.


Emplaçada uns dos quilòmetres al sud-est en línia recta del poble de Els Hostalets d'en Bas, al marge dret del torrent del Puig i una cinquantena de metres aigües avall de les gorgues homònimes.


Per accedir-hi des de Els Hostalets d'en Bas, cal anar per la carretera C-153 en direcció a Rupit. Una vegada passem pel costat de la capella de Sant Simplici que deixem a l'esquerra, trenquem a la dreta per una pista forestal de terra que davalla en direcció sud. Al cap de només 200 metres serem al petit aparcament que ens queda a mà esquerra, davant de Ca l'Aubert.


Ja a peu deixem l'aparcament a l'esquerra, també rebutgem la pista forestal per on hem vingut que se'n va per la dreta i engeguem per un ample i planer vial que marxa en direcció sud. Al cap de 375 metres passem a frec del Molí Vell, en fase de restauració. Tot seguit creuem el riu i un cop a l'altra banda som en una bifurcació; defugim el camí que se'n va per l'esquerra seguint el Camí Ral Olot-Vic, nosaltres prenem el brancal de la dreta. Circulem en sentit més aviat sud, remuntant tothora les aigües del torrent del Puig que ens acompanya a la dreta, a l'esquerra anem deixant diferents conreus i una bonica freixeneda durant 900 metres, fins que arribem al torrent, el qual travessem per un pontet de fusta. El camí continua per l'altra riba mantenint la direcció i al cap de 175 metres som en una bifurcació; rebutgem el brancal de la dreta i fem pel de l'esquerra que en no res ens aboca altra cop al torrent, on a l'altra banda ens espera la bonica font de les Fogoses.


Una passera de ciment que amaga la conducció del sobrant de l'aigua ens permet passar a l'altre costat sense mullar-nos.

De fet es una doble font adossada al marge; el brollador principal està sota i a la dreta d'una portella metàl·lica que tanca la cisterna de captació, el segon brollador és situat més a l'esquerra del primer, és un tub a nivell baix del terra.

Al costat esquerre de la cisterna hi ha una imatge esculpida en pedra de la Verge amb el Nen Jesús.

Davant la font disposem d'una vella taula rodona de pedra i un petit banc de pedra que convidarien a fer-hi un àpat, si no fos que quedaríem xops, doncs tot el conjunt es troba en un lloc molt humit.