Font de Tortonell


El Mallol (Garrotxa )
Coordenades GPS:42.1470,2.4483Clica per veure la ubicació.
Alçada:459 m
Accés:Lliure
Tipus:Natural
Estat:Ben conservada
Cabal:Abundant
Última visita:Maig 2021


Emplaçada a uns 800 metres al sud-est del nucli de El Mallol, gairebé a tocar del terme municipal de Les Preses. La font queda al marge dret del riu Gurn i a només una norantena de metres del mas El Tortonell de qui pren el nom.


Per anar a la font de Tortonell cal que des de les Preses agafeu el carrer Sant Sebastià o, el que és el mateix, la carretera GIP ' 5226, direcció a Sant Privat d'en Bas. Poc abans del veïnat de les Cases Barates hi ha un trencall a l'esquerra que duu al mas El Tortonell. El preneu i 160 metres després, just acabat de creuar el riu Gurn per una passera, trobem la font a mà dreta i al costat del marge dret d'aquest petit riu.


A peu de camí hi ha un rètol de fusta amb el nom de la font.

L'aigua surt d'un gran forat en la paret a través d'unes lloses i cau a nivell del terra formant un bassal que després desaigua directament al riu.

Damunt del brollador tenim un registre de ferro que dona accés a la cisterna de captació, hi té gravades les inicials EM.

La font agafa el nom de la masia propera de El Tortonell.

Es tracta d'una de les fonts de la Vall d'en Bas amb més cabal d'aigua permanent tot l'any.

El dia 22 de març de 2018, coincidint amb el Dia Mundial de l'Aigua, es va procedir a la seva recuperació i neteja. Malauradament torna a estar plena de vegetació.