Font de Cal Monjo


Sant Privat d'en Bas (Garrotxa )
Coordenades GPS:42.1497,2.4082Clica per veure la ubicació.
Alçada:541 m
Accés:Lliure
Tipus:Natural
Estat:Ben conservada
Cabal:Raja
Última visita:Maig 2021


Emplaçada al bell mig del poble, en un racó de la plaça Major, entre Cal Monjo i la casa número 48.


A Sant Privat d'en Bas hi arribem per la carretera GIP-5226 que es pren a Les Preses. A l'entrada del poble cal que estacionem el vehicle en un ampli aparcament. Ja a peu, passem per sota d'una arcada que ens aboca a la plaça Major on tenim la font.


La font és una construcció de pedra adossada al marge per on raja l'aigua mitjançant un broc de pedra cobert de molsa i cau a una pica de pedra buidada.

A un nivell inferior de la plaça, podem veure una altra font, aquesta d'aigua de la xarxa municipal.

Sant Privat d'en Bas compta amb un bellíssim nucli urbà, molt petit però força acollidor, presidit per una plaça amb forma d'amfiteatre on l'edifici principal és la casa de Cal Monjo. Aquesta joia arquitectònica històrica va tenir com a últim inquilí i propietari al Doctor Antoni Badia i Margarit, eminent lingüista i filòleg català que ens va deixar el 2014 a l'edat de 94 anys.

Cal Monjo va ser cedit per Badia i Margarit a l'Ajuntament de la Vall d'en Bas per tal que s'hi portessin a terme activitats relacionades amb els sectors cultural, mediambiental i social i, per aquest motiu, tenen preferència a Cal Monjo els projectes d'aquests àmbits. Cal Monjo forma part avui dia de la Xarxa Gironina d'Espais d'Allotjament Empresarial i de Cowocat Rural. És, doncs, el llegat material d'una persona que va deixar empremta al poble. La casa que presideix la plaça de Sant Privat d'en Bas és un llegat únic, conservada a la perfecció tal i com la va deixar. Es tracta d'una joia que cal preservar. A Cal Monjo hi ha transcorregut una petita part de la història de la llengua catalana i del mateix país. Reunions, conferències i trobades clandestines amb un amfitrió que ha deixat ja per sempre el seu llegat a la comarca de la Garrotxa.