Font de la Puda


Olot (Garrotxa )
Coordenades GPS:42.1749,2.4777Clica per veure la ubicació.
Alçada:432 m
Accés:Lliure
Tipus:Natural
Estat:Ben conservada
Cabal:Raja
Última visita:Maig 2021


La localitzem a la llera dreta del riu Fluvià, a l'alçada del Pavelló Firal. La font queda 350 metres aigües avall de la font de Sant Roc.


S'hi pot accedir pel passeig de Barcelona, per l'avinguda Estació o pel camí de la Teuleria d'Olot. De fet, s'ha d'agafar un camí de passejada que voreja el riu Fluvià i que forma una extensió del parc de Sant Roc.


Quan arribem a l'alçada de la font, una llosa al terra amb el seu nom gravat ens ho indica, també se sap que som a la font per la forta pudor que desprèn la seva aigua sulfurosa.

Per baixar a la font cal fer-ho per unes escales ajudats per una curiosa barana.

El conjunt de la font queda en una terrassa gairebé arran del riu, a recer d'una paret de pedra en forma de U oberta al riu, amb dos bancs correguts a banda i banda i el brollador a la part central.

El seu frontal queda a la part baixa, lleugerament endarrerit a través d'una obertura a la paret. Es tracta d'una llosa rogenca on hi trobem l'escut d'Olot, el nom de la font, unes dates que deuen correspondre a les seves reconstruccions i finalment a la part més baixa el petit broc de ferro per on raja l'aigua que cau a un bassal semicircular i tenyeix de color rovell tot l'espai.

Damunt la font disposem d'una altra terrassa amb bancs per seure i gaudir de l'entorn.

La font, de sempre ha estat tocant literalment al riu. Tant és així, que en ocasions quan el riu creix molt de cabal, la font pot quedar colgada per les aigües. Inclòs, si el riu arrossega branques, fulles, fang i qualsevol objecte, al baixar el nivell de l'aigua, en queda depositat en la petita esplanada de la font.

Una font d'aigües sulfuroses, de gran valor medicinal. Des de temps immemorials ha estat molt visitada per gent de diferent procedència i categoria social amb l'afany de recuperar la salut.