Deu d'en Noc d'en Cols


Olot (Garrotxa )
Coordenades GPS:42.2002,2.4996Clica per veure la ubicació.
Alçada:380 m
Accés:Restringit. Propietat privada.
Tipus:Natural
Estat:Deixada
Cabal:Abundant
Última visita:Maig 2021


Localitzada a l'extrem nord del terme municipal d'Olot, tocant al termenal amb La Canya. Aquesta deu queda a només 15 metres de la font d'en Noc, situada prop de la llera esquerra del riu Fluvià i per sota del polígon industrial de la Canya i de la carretera Vella de la Canya.


Per arribar-hi cal que us desplaceu fins el començament de la carretera de la Canya que també és la N-260 i aneu en direcció a La Canya. Al cap de només 350 metres trobeu el carrer Rosselló i el preneu a la dreta fins el final, on gireu envers la dreta en sentit sud. Passem a frec de l'entrada de l'empresa Recuperacions Solé i una cinquantena de metres més endavant arribeu a un transformador elèctric. Aquí cal girar a l'esquerra per una pista cimentada que baixa a buscar el riu Fluvià, el qual resta uns 200 metres més avall. Abans de creuar-lo, veureu a mà esquerra una esplanada i al començament d'aquesta, sota d'unes grans roques, la font d'en Noc.


Si deixem la font a l'esquerra i resseguim el marge uns 20 metres més, serem sota la deu d'en Noc d'en Cols.


Es de fàcil accés, però us recomano que deixeu el vostre vehicle en la zona industrial, donat que la pista de la font porta a una finca privada i sense accés públic.


El que trobem aquí son uns murs de pedra transversals i esglaonats, el superior protegit per una barana de ferro. També hi ha unes escales de pedra que arriben a un nivell mig, però no tenim manera d'arribar a dalt on hi ha la mina.

A l'esquerra del conjunt es pot veure l'entrada de la mina, en forma de cova.

Sembla ser que hi ha un vell safareig allargat amb vàries lloses per rentar-hi la roba.

El que és evident és que surt una abundant quantitat d'aigua que vessa per tot arreu.

No fa masses anys es va procedir a l'arranjament i consolidació de l'estructura en general.

El més possible és que la font d'en Noc, situada uns 20 metres més enllà, sigui provinent de la mateixa deu.