Font de Cal Nis


Ventolà (Ripollès )
Coordenades GPS:42.3179,2.1365Clica per veure la ubicació.
Alçada:1,303 m
Accés:Lliure
Tipus:Natural
Estat:Ben conservada
Cabal:Raja
Última visita:Juny 2021


Erigida al mig del poble, al carrer de l'Església. Concretament al costat de Cal Nis de qui rep el nom, situada a la casa número 12.


El conjunt està format per dues fonts obrades en pedra situades ambdues a una banda del carrer i distants uns 15 metres entre elles i també un safareig que queda a l'altra banda del carrer.

La font de la dreta sembla ser la principal, doncs és la que al capdamunt té una llosa de pedra de forma trapezoidal amb el seu nom gravat. El seu frontal queda dos pams endarrerit respecte la façana mitjançant un arc apuntat emmarcat amb pedres a plec de llibre. A la part baixa i a la dreta és on hi tenim la sortida de l'aigua que raja a través d'un vell broc de pedra i cau a un bassal per sota del nivell del carrer.

La font de més a l'esquerra també queda aixoplugada sota un arc de pedra, però aquest més ample i escarser. A sota hi trobem una bassa allargada plena d'aigua que s'alimenta a través d'un broc al lateral esquerre.

En quan al safareig, queda per sota del camí, protegit per una barana de fusta. És obrat en pedra del país lligada, de forma rectangular i una de les cares té les bandes inclinades per tal de poder esbandir la roba.