Font de la Mina Cristal·lina


Blanes (Selva )
Coordenades GPS:41.6735,2.7912Clica per veure la ubicació.
Alçada:4 m
Accés:Lliure
Tipus:Natural
Estat:Ben conservada
Cabal:Raja
Última visita:Juny 2021


Font pública que es va construir l'any 1860 i ubicada al bell mig del nucli urbà, concretament al passeig de Dintre, entre el carrer de l'Hospital i el carrer de Sant Jaume, un centenar de metres més enllà de l'ajuntament.


El conjunt de la font està situat entre dos habitatges i a sobre hi ha un dipòsit de la mateixa amplada i d'uns vuit metres d'alt que l'abasteix.
Font amb decoració de templet, panell de ceràmica figurat i pica de pedra.

El cos superior de la font, on hi ha el broc, està fet amb maó vist i coronat amb un timpà.

La decoració ceràmica conté una llegenda amb el nom de la font, dos coloms i dos dofins en disposició simètrica respectivament, sota els quals hi ha l'aixeta reguladora i el mar, representat a la ceràmica pintada.

La pica és de pedra i a la part inferior conté també decoració ceràmica en forma d'algues i herbes marines.

Pel que fa al templet que emmarca la ceràmica, té dos muntants i un frontó tot de rajol.

Entre el dipòsit i l'estructura decorada de la font hi ha una placa amb una llegenda en castellà on hi diu "Fuente de la Cristalina 1860".

El nom de la Mina Cristal·lina prové d'una mina d'aigua que hi ha a la zona del barri de l'Horta de la Perla i que antigament brollava per aquesta font, la font de la Mina Cristal·lina. Encara avui dia proveeix d'aigua un dipòsit subterrani d'on es treu aigua per a rec de jardineria pública i de la neteja de carrers.

Al costat de la font hi ha una placa metàl·lica per recordar-nos que la font va ser restaurada per els clubs Rotary Blanes i San Remo Hanbury.