Font de la Roqueta o de Sant Grau


Caldes de Malavella (Selva )
Coordenades GPS:41.8386,2.8079Clica per veure la ubicació.
Alçada:96 m
Accés:Lliure
Tipus:Natural
Estat:Ben conservada
Cabal:Abundant
Última visita:Juny 2021


Erigida dins el nucli urbà, al carrer de Pla i Deniel, per sota dels jardins i de l'església de Sant Grau.


El conjunt està format per la font i un llarg abeurador o bassa allargada.

La font queda a peu de les escales que pugen a l'església de Sant Grau de qui rep un dels noms. Està construïda amb maons vistos i sobresurt del mur que reté les terres en forma de capelleta a dues vessants. L'aigua rajava per un broc a mitja alçada, avui desaparegut i queia a un bassal semicircular gairebé arran del terra.

En l'actualitat, l'aigua brolla generosament uns dos metres a l'esquerra de la font a través d'un tub d'acer inoxidable i omple un llarg abeurador o bassa allargada de maons.

L'espai que hi ha damunt la font son els jardins de Sant Grau, els quals destaquen pels seus dos templets construïts a la dècada del 1910 per Pau Estapé, un empresari del Maresme, que va adquirir al 1902 el Puig de Sant Grau per a explotar-ne les aigües. La glorieta de Sant Grau és el templet més gran i és el que protegeix la mina que abasteix la font de Sant Grau. És de planta octogonal, obrada en maó vist cobert amb una cúpula oberta amb sengles òculs a cadascun dels vuit costats, i coronada amb una petita estàtua.

Les aigües d'aquesta font actualment són embotellades sota els noms comercials 'San Narciso' i 'Imperial'.

El templet més petit acull en el seu interior la font de l'Hospital, presenta planta octogonal, està format per vuit pilastres cantoneres, amb capitell, que sostenen una coberta plana, a mode de terrat, amb una barana de ferro.