Font del Balneari Prats


Caldes de Malavella (Selva )
Coordenades GPS:41.8373,2.8090Clica per veure la ubicació.
Alçada:92 m
Accés:Permès, però dins de propietat privada.
Tipus:Natural
Estat:Ben conservada
Cabal:Raja
Última visita:Juny 2021


La trobem a l'interior de les instal·lacions del Balneari Prats, situat aquest a la plaça de Sant Esteve, al centre de la vila.


Per accedir a la font, només cal entrar per la portalada principal i seguir el passeig que surt d'enfront. A mà esquerra deixem l'edifici del balneari i a la dreta la piscina. Quan la piscina s'acaba trobarem a la dreta una petita caseta d'obra que acull la font.


És visitable.


La font queda protegida a l'interior d'una construcció d'obra arrebossada i pintada de groc pàl·lid. Disposa d'una porta d'accés, normalment oberta, i dues finestres a banda a banda amb reixes de ferro forjat. Dins ens espera una estança rectangular amb la font i dues cadires disposades a banda i banda per seure. A fora, a la dreta de la porta, tenim un rètol de plàstic que ens anuncia la font.

El brollador queda a la paret del fons, presenta un frontal rodó fet amb petites pedres, del mig del qual surt un estret broc de ferro per on raja l'aigua que cau a una pica semicircular integrada a un pedestal, obrada també amb petites pedres. Es pot apreciar sota el raig com l'aigua ha anat formant amb el pas del temps un aglomerat de calç.

Segons resa un cartell al costat de la font, l'aigua és mineromedicinal no tractada procedent del manantial La Mina.

Aquesta aigua brolla a una temperatura entre 50 i 60ºC. Es tracta d'una aigua bicarbonatada sòdica, alcalina, litínica i fluorada. Presenta alt contingut en sals minerals; liti, silici, alumini, calci, potassi i manganès.

El mateix cartell ens adverteix que no es recomana la seva ingesta en persones afectades de cardiopatia o hipertensió arterial pel seu alt contingut en sodi. Tanmateix, ens diu que la seva ingesta en quantitats moderades (0,5 ' 1 l) pot ser beneficiosa per al tractament d'afeccions de l'aparell digestiu, osteometabòlic i renal.

El Balneari Prats fou fundat el 1840 com a Baños Prats per la família del mateix nom, allotjat en un edifici neoclàssic de finals del segle XIX que es va rehabilitar el 2009 per oferir els serveis d'un hotel modern. Amb piscina termal, una oferta gastronòmica saludable i un catàleg de tractaments a l'abast dels clients.