Font de la Vaca


Caldes de Malavella (Selva )
Coordenades GPS:41.8342,2.8079Clica per veure la ubicació.
Alçada:96 m
Accés:Lliure
Tipus:Natural
Estat:Ben conservada
Cabal:Raja
Última visita:Juny 2021


Erigida en un extrem del parc que duu el seu nom, situat al veïnat de La Granja, al sud de la vila.
S'hi accedeix pel carrer de Sant Esteve.


La font és una construcció de planta poligonal de color gris, amb un cos central on hi ha el brollador principal, situat dintre d'una fornícula decorada amb ceràmica blanca trencada i flanquejada per pilastres motllades. Aquesta aigua és regulada per una aixeta de polsador i cau a una pica semicircular integrada a la fornícula.

A sobre de la fornícula uns esgrafiats geomètrics i una rajola de ceràmica amb el dibuix en color blau d'una vaca, causa o motiu del nom de la font.

El cos central és coronat per una cúpula decorada amb ceràmica trencada de terra cuita vitrificada i un element de gerreria. Una cornisa petita amb dentallons separa la cúpula de la resta. Els cossos laterals tenen una petita balustrada.

Al capdamunt del frontal té inscrita la data de 1925.

A l'esquerra de la font hi tenim un segon brollador. Un mur de pedra morterada en forma còncava guarnit amb trossos de rajoles de ceràmica vidriada de color verd li fan de frontal. L'aigua natural raja per la boca d'un cap de lleó de rajola verdosa i cau a un bassal semicircular integrat a l'espai.

Més a l'esquerra hi ha un raconet acollidor amb un banc per seure.

Davant la font hi tenim una escultura, malauradament malmesa, que a mi em sembla un cavall.

A l'entrada del parc hi ha un rètol emmarcat amb ferro amb el nom de la font.

El parc de la font de la Vaca va néixer amb la voluntat de ser un espai per anar a prendre la fresca. I, efectivament, l'excursionisme a les fonts era una activitat molt arrelada entre els clients dels establiments a principis del segle XX.

L'estiueig de la segona meitat del segle XIX i principis del segle XX tenia un caràcter elitista, ja que es limitava als sectors benestants de la societat. Anava lligat a pràctiques curatives i també començava a ser una activitat de lleure. La millora en els mitjans de transport va contribuir a consolidar els nuclis d'estiueig cosa que tingué un fort impacte en l'urbanisme i l'economia dels pobles amb aigües termals. El parc de la Font de la Vaca forma part de l'ambiciós projecte urbanístic promogut per Miquel Picó i Jou als anys vint, de materialitzar una urbanització de caràcter residencial anomenada "Colònia La Granja".

Prop de la font hi ha l'edifici del Casinet, un berenador de planta pentagonal irregular, amb grans obertures, decorat amb rajoles de ceràmica i cobert amb teulada de teula plana.