Font d'Olià


Olià (Cerdanya )
Coordenades GPS:42.3556,1.7427Clica per veure la ubicació.
Alçada:1,072 m
Accés:Lliure
Tipus:Natural
Estat:Ben conservada
Cabal:Raja
Última visita:Agost 2021


La font d'Olià és una font de pedra històrica situada als afores del poble pel nord-oest, a peu de l'antic camí de Santa Eugènia.


Si sortim d'Olià pel carrer del Pedró en direcció a Santa Eugènia, de seguida trobarem a mà dreta un camí descendent de terra amb un rètol que diu que és el carrer de Roc Tedró, el prenem. Al cap de 60 metres anem a parar a una bifurcació; defugim el brancal de la dreta que ens duria al poble i agafem el de l'esquerra, que és l'antic camí de Santa Eugènia. Només una cinquantena de metres més endavant som al costat de la font d'Olià que ens espera a mà esquerra.


El conjunt està format per quatre abeuradors de pedra buidada, de mides diferents, disposats en cascada i arrambats a un mur de pedra seca que forma angle i reté les terres del camp superior.

L'aigua brolla per un tub metàl·lic situat a l'extrem esquerre i omple el primer dels abeuradors, el més petit. D'aquí vessa al següent i així fins el quart.

A la dreta de la font hi ha una caseta de pedra amb teulada de teules a dues vessants que serveix com a punt de captació d'aigua.

A l'esquerra disposem d'un petit banc de pedra per reposar.

Tot i ésser una font històrica d'un valor incalculable no gaudeix de cap tipus de senyalització ni reconeixement.

Antigament contenia un safareig on els veïns i les veïnes hi rentaven la roba. Més tard, la Batllia de Bellver de Cerdanya va treure el safareig desfent així el conjunt, però es va mantenir la sortida d'aigua i les quatre piques on abeurava bestiar.