Font de les Mules


Montferrer (Alt Urgell )
Coordenades GPS:42.3421,1.4245Clica per veure la ubicació.
Alçada:687 m
Accés:Lliure
Tipus:Natural
Estat:Ben conservada
Cabal:Condicionada a les pluges
Última visita:Agost 2021


Localitzada als afores del poble pel sud-oest, per sota de la cantera i per damunt de l'empresa Persianes La Seu.


Si accedim al poble de Montferrer procedents de la carretera N-260 pel carrer dels Agols, al cap de 300 metres hem de girar envers la dreta i 340 metres després, just a meitat d'un revolt pronunciat d'esquerres, trobarem un rètol de fusta que ens assenyala la font de les Mules a la dreta. Prenem doncs aquesta pista de terra descendent sempre recte durant 150 metres, fins que ens aboca davant d'un edifici de la cantera; davant seu hi ha la bàscula de pesar els camions i a la dreta un petit espai on estacionar el vehicle.


Ja a peu continuem per un camí carreter que surt del costat de l'edifici vorejant-lo per la seva dreta i que fa certa baixada. Només 75 metres més avall ja veurem a mà dreta una petita clariana amb un cartell de fusta que ens anuncia la font de les Mules.


Des del camí no es veu la font, ja que queda amagada per les heures. Disposem d'un banc de fusta per seure.

La font queda un xic enclotada i aixoplugada sota una volta de pedra emmarcada amb maons a plec de llibre. Les parets laterals i el sostre son de pedra irregular, mentre que la paret del fons està arrebossada i és on s'hi ubica la sortida de l'aigua a través d'una aixeta sense maneta disposada a la dreta. A sota, un bassal recull l'aigua.

Damunt del brollador hi tenim un petit registre de ferro que dona accés a la cisterna de captació.

Malgrat estar molt ben indicada, la font necessita una mica d'atenció.

Disculpeu per l'estat de les fotografies, em van quedar borroses.