Font dels Esclusells


Montferrer (Alt Urgell )
Coordenades GPS:42.3443,1.4315Clica per veure la ubicació.
Alçada:705 m
Accés:Lliure
Tipus:Natural
Estat:Ben conservada
Cabal:Condicionada a les pluges
Última visita:Agost 2021


Trobem la font als afores del nucli urbà pel nord-est, pocs metres per damunt de l'avinguda dels Pirineus.


Si accedim al poble de Montferrer procedents de la carretera N-260 pel carrer dels Agols, al cap de 300 metres el carrer gira envers la dreta al mateix temps que deixem l'ample avinguda dels Pirineus a l'esquerra que duu a la urbanització Balcó dels Pirineus. En aquest punt estacionem el vehicle i seguim a peu.


Just aquí arrenca en sentit sud-oest i acusada pujada un estret camí cimentat anomenat La Costa. Una cinquantena de metres més amunt trobem un rètol de fusta que ens assenyala la font dels Esclusells a l'esquerra. Seguim doncs la nova sendera que planeja en sentit nord-est per dins el bosc, en paral·lel amb l'avinguda dels Pirineus que portem a sota a l'esquerra. 250 metres més enllà som al costat de la font que ens resta a la dreta.


El conjunt de la font queda integrat al marge mitjançant un robust mur de pedra que li fa de frontal i alhora acull la cisterna de captació. A banda i banda arrenquen dos murets menors a modus de contrafort que delimiten l'espai i tanmateix fan de respatller a dos bancs de pedra per seure.

L'aigua brolla a través d'un curt broc de ferro cobert de molsa situat a un pam del terra i cau directament al terra formant un petit bassal.

Al capdamunt del brollador hi ha un registre metàl·lic que dona accés al dipòsit de reserva i damunt seu unes pedres disposades a plec de llibre ens intueixen que abans havia estat una obertura.

A la dreta de la font hi ha un cartell de fusta amb els seu nom gravat i pintat en lletres grogues.