Font del Pati


Castellbò (Alt Urgell )
Coordenades GPS:42.3749,1.3542Clica per veure la ubicació.
Alçada:815 m
Accés:Lliure
Tipus:Natural
Estat:Ben conservada
Cabal:Raja
Última visita:Agost 2021


Erigida a la part baixa del poble, a la plaça de la Font del Pati.


El conjunt de la font es troba en un eixamplament de la carretera de la Vall, al començament del camí que duu a Sant Joan de l'Erm, a mà esquerra.


Es tracta d'una estructura formada per un robust mur de pedra lligada amb ciment, coronat per una mena de d'acroteri que acull una vella pedra amb la inscripció 1851.

La font queda enclotada metre i mig per sota de la plaça, unes dobles escales de pedra protegides per barana de ferro ens permeten accedir-hi amb comoditat. A sota hi trobem un petit replà amb el brollador.

El seu frontal queda endarrerit dos pams respecte la façana principal a través d'un gran arc de mig punt fet amb pedres a plec de llibre. Centrat hi ha una de les sortides de l'aigua a través d'una aixeta de maneta i omple una pica allargada de ciment. A l'esquerra hi ha el sobreeixidor que mitjançant una mànega de plàstic alimenta també la pica.

Damunt del brollador hi tenim un cartell de ferro en relleu amb el nom del poble i de la font.

Al costat de la font hi ha un rètol de fusta amb el nom de la font, d'iguals característiques a d'altres fonts del terme municipal de Montferrer i Castellbò.