Font de Can Roure


Matadepera (Vallès Occidental )
Coordenades GPS:41.6085,2.0049Clica per veure la ubicació.
Alçada:521 m
Accés:Permès, però dins de propietat privada.
Tipus:Natural
Estat:Ben conservada
Cabal:Raja
Última visita:Agost 2021


La font de Can Roure està situada dintre l'antiga propietat de la masia de Can Roure de Matadepera, a mà dreta del camí que mena des de l'església de Sant Joan cap al turó que porta el mateix nom.


Per anar-hi us cal deixar el nucli urbà de Matadepera i dirigir-vos al cementiri on trobareu l'església Vella de Sant Joan. Aquí i a peu, deixeu el cementiri l'església a l'esquerra i seguiu un camí carreter tancat per una cadena que marxa en sentit sud-oest i en 125 metres estareu a la font de Can Roure que resta a la dreta, al costat d'una bassa.


Es tracta d'una construcció realitzada excavant en el marge per anar a buscar la deu d'aigua provinent del torrent de Can Roure, que neix al turó de Sant Joan.

Consisteix en una estructura quadrangular murada per tres panys i oberta frontalment, anomenada tradicionalment de tartana. El sostre és de volta, gruixut. Tot l'interior està arrebossat, amb restes d'emblanquinat de calç.

A ambdós costats del mur, sobresurt un banc o pedrís per seure, construïts amb pedra i seient de tova al seu damunt. El de mà dreta, el més llarg i a més té un regueró que permet aportar aigua a una bassa de planta trapezoïdal que hi ha al davant mateix (probablement d'alguna deu que sobreseia en aquest pany de mur).

El broc consisteix en una boixa quadrangular de pedra encastada al mur. L'orifici està taponat amb un tap de suro per minvar el raig. En el centre d'aquest mur hi ha una superfície plana, arrebossada que podria haver sostingut un plafó de rajols ceràmics amb la imatge d'algun sant benefactor, tal vegada Sant Joan Baptista.

El ferm és de terra a excepció de l'interior on s'observen tres rengles de rajol vermell, amb un retall fet al terra quadrangular que permet que la piqueta permeti abeurar la fauna salvatge. El mur lateral presenta una esquerda important degut a la forta pressió que exerceix la terra i la vegetació existent.

La bassa sembla haver estat arrebossada modernament amb morter. Té dos murets que permeten seure i per la part interior s'hi ha collat un filat de protecció. Un rètol municipal ens recorda que l'aigua no és apta al consum humà. Diuen que abans hi havia aigua i que s'hi veien gran quantitat d'amfibis, entre ells la salamandra, que a més d'una espècie protegida, és una bioindicadora del bon estat de l'aigua i que des de que s'ha buidat ja no se'n veuen.

Aquesta font està relacionada amb la vida del mas i probablement amb el primer nucli de matadeperencs, instal·lats al voltant de l'església de Sant Joan. La seva situació orogràfica és excepcional i probablement hagi estat reformada al llarg dels anys, però la seva antigor és indiscutible.
La informació referent a aquesta font l'he tret del web "Patrimoni Cultural" de la Diputació de Barcelona.