Font de l'Avellaner


Granera (Moianès )
Coordenades GPS:41.7329,2.0773Clica per veure la ubicació.
Alçada:648 m
Accés:Lliure
Tipus:Natural
Estat:Deixada
Cabal:Condicionada a les pluges
Última visita:Setembre 2021


Es localitza al marge de llevant del torrent de la Riera, sota la cova del Forat Negre.


Si anem de Castellterçol a Granera per la carretera BV-1245, quan siguem al punt quilomètric 7,9 trobarem a mà esquerra una pista de terra que inicialment marxa en sentit ponent i lleugera baixada. La pista és apta per a vehicles però us recomano deixar el cotxe al començament i seguir a peu. Sigui com sigui engeguem per la pista, un centenar de metres després fa un gir de gairebé 180ºadreçant-se al sud-est. 250 metres més endavant defugim un vial que surt per la dreta i 100 metres més enllà arribem a una bifurcació; cal prendre el brancal de l'esquerra tot canviant el sentit de la marxa, ara més aviat nord, és el camí del Marcet. 250 metres més avall passem a frec d'una caseta de pedra que allotja el pou nou de la riera i 100 metres més tard som al costat d'una altra construcció més gran que deixem a la dreta. A partir d'aquí la pista esdevé un camí carreter ben definit. Cal estar a l'aguait, doncs escassos 70 metres passada la caseta ens hem de desviar a la dreta per un corriol que baixa a buscar el torrent, al qual hi arribem en uns 25 metres. La font ens espera a l'altra banda del torrent.


Està formada per un broc metàl·lic encastat al marge rocós per on raja l'aigua que cau dins d'una pica de planta semicircular bastida en pedra.
En l'actualitat està coberta per l'abundant vegetació que caracteritza la zona.

L'espai és bonic, el pas de les aigües pel torrent ha erosionat el sol amb unes curioses formes.

Antigament, la zona era plena d'avellaners. Segons sembla hi havia un exemplar molt gran que amb les seves branques tocava la llera del torrent.

Bona part de la informació referent a aquesta font l'he tret del web 'Patrimoni Cultural' de la Diputació de Barcelona.