Font Nova o de l'Església


Granera (Moianès )
Coordenades GPS:41.7259,2.0585Clica per veure la ubicació.
Alçada:767 m
Accés:Lliure
Tipus:Natural
Estat:Ben conservada
Cabal:Raja
Última visita:Setembre 2021


Del barri de l'Església al barri del Castell transcorre un passeig ben arranjat amb llums, bancs i taules on trobem una font protegida per una porta de ferro. La font queda a una norantena de metres des del començament si sortim del barri de l'Església.


Està formada per un gran dipòsit de planta rectangular bastit en pedra i adossat al marge rocós de llevant del camí. A banda i banda del brollador hi ha dos bancs de pedra correguts i l'espai situat davant seu presenta el paviment empedrat.
A la part inferior del frontal d'aquesta estructura hi ha la font pròpiament dita, formada per una obertura d'arc de mig punt que integra l'aixeta metàl·lica de polsador per on raja. Una petita portella metàl·lica tancada amb cadenat la protegeix, tot i que està força degradada.

L'aigua cau dins d'una pica semicircular excavada al terra i bastida en pedra.

També hi ha un registre de ventilació metàl·lic i rectangular situat damunt l'aixeta.

Al seu costat, i gravat damunt del revestiment, hi trobem la data 1949.

L'any 2009, la font i el seu entorn foren objecte d'una campanya d'adequació i arranjament. Aquesta campanya consistí en la neteja de la font i del camí que li dóna accés, la pavimentació dels voltants de l'estructura, la instal·lació d'un banc i d'una taula de pícnic i la il·luminació del camí.

Bona part de la informació referent a aquesta font l'he tret del web "Patrimoni Cultural" de la Diputació de Barcelona.