Font del Salamó


Granera (Moianès )
Coordenades GPS:41.7117,2.0837Clica per veure la ubicació.
Alçada:841 m
Accés:Lliure
Tipus:Natural
Estat:Deixada
Cabal:Condicionada a les pluges
Última visita:Setembre 2021


Situada a l'inici del torrent del mateix nom, en un terreny en pendent pronunciada i al peu d'un marge rocós.
La font queda a uns 175 metres al sud/sud-est de la masia que li dona el nom i a només una seixantena de metres del camí que duu a coll d'Ases.


Ens apropem a l'ermita de Santa Cecília, situada a peus de la carretera BV-1245. D'aquí estant prenem l'esmentada carretera en direcció a Castellterçol, però escassos seixanta metres l'abandonem i trenquem a la dreta per una pista cimentada que marxa inicialment en sentit est. Aquesta és la pista que ens duu al Salamó i més endavant a coll d'Ases, comença cimentada però més endavant esdevindrà de terra. L'hem de seguir, obviant altres camins que ens surten a banda i banda, sempre pel principal. Al cap de 1,9 quilòmetres trobem una cadena i un senyal que ens prohibeix el pas amb vehicles motoritzats. Estacionem el vehicle i continuem a peu per la pista que guanya alçada molt poc a poc. 725 metres més endavant deixem a l'esquerra l'accés a la masia el Salomó alhora que el camí gira envers la dreta. 75 metres després defugim un camí que se'n va per la dreta i una cinquantena de metres més tard entrem en un revolt pronunciat d'esquerres. En aquest punt cal buscar un corriol descendent a l'esquerra que en seixanta metres ens aboca a la font.


No confondre aquesta font amb l'altra anomenada de l'Hort del Salamó i situada 275 metres més enllà, a peu del camí que duu a coll d'Ases.

Està formada per un dipòsit de planta més o menys rectangular bastit en pedra i integrat al marge. Encastada al frontal d'aquesta estructura, a la part inferior, hi ha un broc de ferro per on raja l'aigua que està inserit dins d'una imprompta rectangular. L'aigua cau dins d'una canalització excavada al terra que està delimitada per un mur de pedra lligat amb abundant morter i d'un metre d'alçada aproximada. La canalització marxa en direcció al torrent.

Cal destacar la magnífica alzina situada al costat de la font. Es tracta d'un exemplar d'alzina molt esvelt que presenta un tronc central allargassat i inclinat envers el desnivell del torrent. A la part superior, aquest tronc es bifurca en dos, amb la mateixa capçada compartida. Aquesta capçada està formada per un brancatge de força amplada. La copa té una forma arrodonida amb un canó aproximat d'1,85 metres i una amplada d'uns 14 metres.

Bona part de la informació referent a aquesta font l'he tret del web "Patrimoni Cultural" de la Diputació de Barcelona.